Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kantasataman historiassa on tapahtumia, joista on vaiettu

Vaaran vuonna 1949 Kantasatamassa käytiin taistelua Suomen kohtalosta. Kommunistit kansanedustaja Hertta Kuusisen johdolla masinoivat lakkoa satamaan ja yrittivät murhata satamatyökonttorin hoitajan Viljo Laihosen. Päälle ryntääjän puukko oli Alpo Lehvän kuppilasta.

Samaa virkaa hoiti Turussa Mauno Henrik Koivisto. Näille herroille oli uskottu suuri tehtävä pitää Suomen satamat toimintakykyisinä. Kommunistit tiesivät, että lamauttamalla satamat Neuvosto-Suomi olisi askeleen lähempänä. Eduskunnassa Hertta Kuusinen hehkutti, että Suomen tie on oleva Tshekkoslovakian tie.

Maailma ei ole paljon muuttunut niistä ajoista. Putinin Venäjä harrastaa samaa vaikuttamispolitiikkaa Ukrainassa.

”Satamaperkele”-näyttely on sisältönsä puolesta ajankohtainen. Näyttely paljastaa tapahtuman, jossa on samoja elementtejä kun Ukrainassa tänään.

Aihe on ollut liian arka käsiteltäväksi. Vastakkain olivat Kantasatamassa sosialidemokraatit ja kommunistit. Kotkan silloiset päivälehdet Eteenpäin, Etelä-Suomi ja Raivaaja eivät kirjoittaneet aiheesta. Poliisi ei tutkinut murhayritystä sillä se oli poliittinen, mutta Viljo Laihonen sai aseenkantoluvan.

Helena Honka-Hallilan teos 100 vuotta kotkalaista työväenliikettä ei mainitse halaistua sanaa murhayrityksestä. Tapaus on osa Kantasataman rikasta historiaa ja vaiettuja salaisuuksia. Allekirjoittaneella on dokumentoitua fakta tietoa tapahtumasta Viljo Laihosen kertomana. Aineiston olen ympännyt ”Satamaperkele” käsikirjoitukseen. Tervetuloa kuulemaan ja katsomaan.

Carl-Gustav Walldén, Kotka