Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mitä aluevaalien alla tulikaan luvatuksi?

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit on käyty, ja pian alkavat uusien luottamushenkilöiden kokoukset sekä päätöksenteko. Niin kauan, kuin asiat ovat hyvin (niin hyvin, kuin tässä maailmantilanteessa voi olla) ja rahat riittävät, ei uusi hallintohimmeli näy tavalliselle kansalaiselle mitenkään.

Aluevaalien alla useat puolueet lupailivat vaikka mitä ja myivät kansalaisille sosiaali- ja terveyshuollon uudistuksen osana parempia palveluita tulevaisuudessa.

Keskusta lupasi ”vahvistaa lähipalveluja”. Puolueen keskeisin vaalilupaus oli se, että jokaisessa kunnassa pitää säilyä ”sote-asema.”

SDP halusi, että ”Kiireettömän terveydenhoidon seitsemän päivän hoitotakuu toteutuisi kaikkialla Suomessa sekä hoitohenkilökuntaa on riittävästi, palkkaus sekä työolot ovat kunnossa.”

Vasemmistoliitolle vaalien tärkeimpiä tavoitteita olivat: ”Hoitoon pääsyn nopeuttaminen, jonojen lyhentäminen, lähipalveluiden vahvistaminen, laittomasti maassa olevien ulkomaalaisten hoitoon pääsy sekä sote-alan työvoimapulan ratkaiseminen työoloja ja palkkausta parantamalla.”

Nykyisillä resursseilla ja rahoituksella edellä mainitut ”lupaukset”, eivät ole mahdollisia toteuttaa. Muistutuksena, että rahoitus uusille hyvinvointialueille tulee valtiolta, ei kunnilta.

No, mitä perussuomalaiset lupasivat? Me puhuimme polttoaineen hinnasta sekä kerroimme rehellisesti, etteivät rahat tule uudella rahoitusmallilla millään riittämään, jos valtiolta tulevaa rahoitusta ei lisätä.

Omalta osaltani tulen vaikuttamaan siihen, että uuden hyvinvointialueen päätöksenteko tulee olemaan julkista ja avointa. Salailun ja pienten kuppikuntien toilailut eivät saa jatkua näissäkin organisaatioissa.

Myös reuna-alueiden sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi tulee turvata riittävällä, valtiolta tulevalla rahoituksella. Kuntien maksuosuuksia uusille hyvinvointialuille ei tule lisätä millään tavoin.

Samuli Sibakoff, Kotka

kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu, aluevaltuutettu (ps.)