Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kymenlaakson luvut yllättivät THL:n tuoreissa lihavuustilastoissa – Painonhallinta hyödyttää yksilöä ja yhteiskuntaa

Pitkästä aikaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) oli hyviä uutisia Kymenlaaksoon. Tuoreet lihavuustilastot yllättivät. Tämän hetken laskelmien mukaan kymenlaaksolaismiehet olisivat liki solakimmasta päästä Suomessa kymmenen vuoden kuluttua. Naisten osalta tilanne on toisenlainen, naisista lähes 30 prosenttia olisi ennusteen mukaan painoindeksinsä puolesta lihavia Kymenlaaksossa.

Miesten hyvät tulokset ovat yllättäviä siksi, että Kymenlaakso tyypillisesti laahaa häntäpäässä useissa hyvinvointia mittaavissa tutkimuksissa. Hyvä asia yksilön kannalta on se, että onnistunut painonhallinta vaikuttaa monella tapaa fyysiseen toimintakykyyn, mielenterveyteen ja riskiin sairastua useisiin syöpiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Lihavuus puolestaan lisää kaikkia riskejä.

Huonompi uutinen on se, että yhä useampi Kymenlaaksossa on tilastojen valossa kerännyt ylipainoa vuoteen 2032 mennessä. Ylipainoisten ja lihavien suhteellinen osuus väestössä on kasvanut.

Tilanne ei ole järin hyvä nytkään. Yli 70 prosenttia kaikista yli 30-vuotiaista suomalaismiehistä on vähintään ylipainoisia ja naisista yli 60 prosenttia. Hälyttävää on se, että 6-vuotiaista pojista joka neljäs on ylipainoinen. Vastuu lapsen hyvinvoinnista ja arkiliikunnan määrästä on vanhemmilla.

Arkiliikunnan vähäisyys, istumatyön lisääntyminen ja epäterveellisten tuotteiden helppo saatavuus tukevat huonoa kehitystä. Vähemmistössä alkavat olla kovakuntoiset tai normaalipainoiset aikuiset.

Kannustavista tilastoennusteista huolimatta miesten näkymät ovat naisia synkemmät. Sepelvaltimotaudin ja diabeteksen riskit ovat miehellä suuremmat. Esimerkiksi Kotkassa naiset ovat myös innokkaampia hyödyntämään kaupungin maksutonta liikuntaneuvontaa.

Tällaisia matalan kynnyksen palveluja tulee olla helposti saatavilla. Terveelliset elämäntavat ja stressitön, sopivalle tasolle asetettu tavoite painonhallinnassa tuo paljon iloa yksilölle ja näkyy myös välillisesti veronmaksajien kukkarossa.

heidi.ekdahl@kymensanomat.fi