Pääkirjoitus Suomen huippu-urheilun kärki on kapea mutta terävä – jääkiekko pärjää laajalla rintamalla

Pekingin olympialaiset olivat suomalaisurheilijoille menestys. Kahdeksan mitalia ylitti tavoitteet. Kun mitaleita analysoi, kirkastuu suomalaisen huippu-urheilun kuva. Kärki on terävä mutta hyvin kapea. Ilman Iivo ja Kerttu Niskasta sekä jääkiekkomaajoukkueita Suomi olisi saanut yhden mitalin, jonka toi hiihtäjä Krista Pärmäkoski. Joni Mäki sai parisprintin hopeaa yhdessä Iivo Niskasen kanssa, mutta tässäkin Niskasen osuus oli ratkaiseva.

Vaikka Suomi saikin yhteensä kuusi hiihtomitalia, ei naisten tai miesten viestissä päästy palkintopallille. Tämäkin kertoo siitä, että huippuyksilöitä on vähän.

Jääkiekko on Suomen menestynein urheilulaji. Miesten ja naisten maajoukkueet tuppaavat ottamaan arvoturnauksista säännöllisesti mitaleja. Myös nuorten maajoukkueet menestyvät. Kymmenkunta suomalaista on maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa NHL:ssä sarjan parhaiden pelaajien joukossa. Vaikka Suomi tuntuu pärjäävän maajoukkueturnauksissa nimenomaan joukkueena, valmennus jalostaa myös erinomaisia yksilöitä.

Jääkiekon menestysreseptinä on ollut pitkäjänteinen valmennustyön kehittäminen. Jääkiekkoliitto on pystynyt rakentamaan kattavan asiantuntijaverkoston, ja seurat saavat maailman huipputason valmentajakoulutusta.

Lisäksi Suomi on jääkiekkoystävällinen maa. Suomessa on noin 280 jäähallia. Verkosto on kattava ympäri Suomen. Tulevia teemuselänteitä voi kasvaa missä päin maata tahansa. Se ei jää olosuhteista kiinni.

Jääkiekko on myös Suomen katsotuin urheilulaji. Katsojamäärät ja sponsorien kiinnostus suosittua lajia kohtaan takaavat riittävät resurssit. Jääkiekon menestys on syntynyt pitkäjänteisellä työllä. Siitä voivat muut lajit ottaa esimerkkiä kadehtimisen sijaan.

Suomalaiset pärjäävät talviolympialaisissa paremmin kuin kesäkisoissa. Selitys tälle on looginen. Kesälajit ovat kilpaillumpia kuin talvilajit. Suomen olympiamitaleista pääosa tullee jatkossakin lumelta ja jäältä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka