Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ravintolayrittäjät ja alan työntekijät ovat olleet kaksi vuotta kovilla – Pitkä piina vaikuttaisi olevan helpottamassa

Ravintola-alan pitkä piina vaikuttaisi olevan helpottamassa. Maanantaina anniskelua saa jatkaa kello 23:een asti, kun tällä hetkellä se päättyy ruokaravintoloissa kello 20 ja muissa ravintoloissa jo kello 17.

Hallitus on linjannut, että jos tautitilanne pysyy hallinnassa ja terveydenhuollon kuormitus kurissa, kaikista aukiolorajoituksista voitaisiin maaliskuun alussa luopua.

Ravintolapalvelut ovat syystä tai toisesta joutuneet Suomessa jonkinlaiseen erikoistähtäimeen, kun koronatoimista on päätetty. Pandemian alkuaikoina maailmalta levisi kuvia aseistetuista vartijoista, jotka pitivät kauppojen ulkopuolella huolta siitä, ettei kaupassa ole kerrallaan kuin tietty määrä ihmisiä. Suomessa vähittäiskauppa on saanut toimia normaalisti, vaikka sielläkin syntyy kohtaamisia.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry (MaRa) on jaksanut sättiä rajoituksia ahkerasti, mutta vastakaikua se ei ole saanut. Vaikka rajoitukset ovat kevenemässä, on MaRa pettynyt. Yhdistyksen tiedotteessa laskeskellaan, että ravintoloiden toimintaa on rajoitettu jo sadan viikon ajan. Aluehallintovirastojen on tarkoitus poistaa maanantaina kaikki asiakastiloja ja yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset – paitsi ravintoloiden osalta.

Voi aivan hyvin ihmetellä, miksi yksi ala on näin selvästi nostettu tikun nokkaan. MaRa on tiukannut, missä ovat todisteet siitä, että ravintolat olisivat toimineet jotenkin erityisen suurina tartuntaketjujen lähteinä.

Ravintolayrittäjät ja alan työntekijät ovat olleet kaksi vuotta kovilla. Olisi jo kohtuullista palauttaa työmarkkinat silläkin alalla suhteellisen normaaleiksi. Jatkuvat lomautukset ja yleinen epävarmuus ovat saaneet monet taloudelliseen ahdinkoon, ja osa on jo vaihtanut alaa. Ravintola-alan rajoitukset ovat olleet rajuja, ja toivottavasti ne ovat maaliskuun 1. päivä ikuisesti ohi.