Lukijalta | Mikä on tukipalvelujen tulevaisuus hyvinvointialueella?

Ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaiset ovat osa soten palveluketjua. Herää kysymys, miten hyvinvointialueella on pohdittu ravitsemis- ja puhtauspalveluiden työ.

Tällä hetkellä odotellaan muutoksia, joita hyvinvointialueeseen siirtyminen tuo tullessaan. Ravitsemis- ja puhtausala tuntuu olevan aina heittopussina. Työnantaja harkitsee kilpailutuksia aika ajoin tai perustelee toimintaansa hankintalain pohjalta. Työnantajien tahtotila vaikuttaa siltä, että pitää laskea palkkoja, jotta tulee säästöjä. Se tarkoittaa heikompaa työehtosopimusta.

Onko oikein, että säästöjen saanti hankitaan työntekijöiden palkkapussia pienentämällä? Työntekijöiden pitää tulla palkalla toimeen. Miksi tämä aina kohdistuu tähän ammattialaan?

Ravitsemis- ja puhtausalan ammattilaiset tekevät laadukasta ja kustannustehokasta työtä. Työntekijöitä on tärkeää kuunnella ja ottaa mukaan työn suunnitteluun. Siellä on asiantuntijuus sekä tahtoa vaikuttaa ja kehittää työtään.

Kunnollinen palkka on ammattialan vetovoima ja työantajan arvostusta työntekijöitä kohtaan. Erilaisia yhtiömalleja on jo olemassa, ja osa työnantajista on niitä siirtämässä tai myymässä hyvinvointialueelle. Työnantaja tekee kartoituksia, mutta työntekijät eivät ole yhtään tietoisia, mihin työt loppupeleissä sijoittuvat.

Miten uusi organisaatio rakennetaan? Mitä työehtosopimusta tullaan noudattamaan? On todella tärkeää, että työnantaja myös arvostaa ravitsemis- ja puhtauspuolen ammattilaisia. Työ on erittäin raskasta fyysisesti ja henkisesti.

Työntekijöillä ja työnantajilla on iso vastuu omavalvonnasta sekä hygieniasta. Pandemian aikana on tehty puhtauspuolella valtava ja tarkka työ, etteivät virukset leviä. Kun koulut ja oppilaitokset menivät kiinni, keittiön työntekijät ottivat nopeasti hallintaansa uuden tavan valmistaa ja toimittaa aterioita. Huoltovarmuustehtävät alkoivat.

Nämä alansa ammattilaiset tekevät erittäin arvokasta ja tärkeää työtä. Lapset varhaiskasvatuksessa, koululaiset ja opiskelijat oppilaitoksissa, vanhukset ja toipilaat sairaaloissa, kotihoidossa ja palvelutaloissa tarvitsevat päivittäin puhtaat sekä hygieeniset tilat. Sen puhtaanapidon ammattilaiset takaavat. He tarvitsevat myös laadukkaan ja terveellisen ravinnon, jonka keittiöalan ammattilaiset valmistavat. Tukipalvelun työntekijät ovat arjen turvasi.

Virpi Matikainen

Ammattialatoiminnan asiantuntija

JHL ry

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka