Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Lapsilla on oikeus kulttuuriin – Lastenkulttuurille siis iso kukkakimppu ja täytekakku kynttilöillä

Paikalliset Lasten kulttuuriviikot alkavat viikonloppuna jo 40. kerran ja kestävät kolme viikkoa. Ne ovatkin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arjessa odotettu ja toivottu piristys arkisiin ohjelmiin. Viikkojen paikalliset tapahtumat ovat lasten ja aikuisten tekemänä elämys, jossa eri aistein nähdään, kuullaan, haistetaan, maistetaan, tunnetaan ja koetaan maailmaa.

Mukana juhlaviikoissa ovat Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden, Miehikkälän, Kouvolan ja Loviisan kunnat.

Koronaepidemian jatkuessa ohjelma on rakennettu osin ulkoilmaan, osin virtuaaliseksi. Runsasluminen talvi tukee ulkona tapahtuvaa ohjelmaa, murheeksi saakka aikuisia rasittanut lumi on lapsille riemu.

Lastenkulttuuri on ehdottomasti sivistyksen kehto. Siksi sen edistäminen on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön toiminnan painopisteitä. Taide ja kulttuuri ovat osa sivistystä ja erityisen tärkeitä lapsen ja nuoren henkiselle kasvulle.

Ministeriö määritteleekin tukevansa lastenkulttuuritoimintaa, joka on taide- ja kulttuurisisällöltään laadukasta, lapsi- ja nuorilähtöistä sekä ammattilaisten toteuttamaa. Taiteen tulee saavuttaa kaikki lapset ja nuoret sekä kunnioittaa kulttuurista monimuotoisuutta. Hyvä lastenkulttuuri on lasten ja nuorten luovuutta edistävää.

Keinoja edistää lasten kulttuurikasvatusta on monia, ja niiden ylläpitäminen on tärkeää. Tärkeää on, että kulttuuri on tasapuolisesti kaikkien lasten saatavissa. Tämän vuoksi kulttuurikasvatuksen voi ajatella parhaiten tasapuolisuuden nimissä tapahtuvan etenkin varhaiskasvatuksen ja koulun kautta.

Perheitä ja lapsien ympärillä olevia aikuisia lastenkulttuuriviikkojen ohjelmatarjonta yhdistää. Lastenkulttuuri, jos mikä, on kohtaamiseen keino.

Kulttuuri vahvistaa mielikuvitusta, ongelmaratkaisua, oivallusta ja älyä. Se voi olla silta aikuisen ja lapsen välillä. Lastenkulttuurille siis iso kukkakimppu ja täytekakku kynttilöillä.