Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | MTK heittää ruokahaasteen kaikille Kymenlaakson kunnille

MTK-Kaakkois-Suomi haastaa kaikki maakunnan kunnat ja kaupungit lisäämään entisestään kotimaisen ja lähiruoan käyttöä ja kertomaan siitä myös julkisesti. Haasteen taustalla on MTK:n valtuuskunnan, järjestön korkeimman päättävän elimen, päätös viime vuoden lopulta.

Haaste sopii erittäin hyvin Kymenlaaksoon, jossa korostuu kestävä kehitys, biotalous ja kiertotalous. Kymenlaakso kuuluu maan parhaimpiin maatalousalueisiin.

Kymenlaakson erityispiirteenä on kaupunkien ja niiden läheisen maaseudun runsaus ja vilkas vuorovaikutus. Kumpikin tukee toinen toistaan. Maakuntaohjelman mukaan Kymenlaakso on myös maatalous- ja elintarviketeollisuuden maakunta, ja ohjelmaan sisältyy ajatus niin luomutuotannon kuin koko ruokaklusterin vahvistumisesta.

Ruokahankinnat ovat osa kokonaisuutta ja liittyvät läheisesti myös aluevaaleihin. Paikallisen ja kotimaisen ruuan laatu, puhtaus, ja jäljitettävyys sopivat mielestäni erittäin hyvin kriteereiksi myös tuleville hyvinvointialueille. Hyvinvointialueitten kautta kulkee jatkossa valtava määrä ruoka-annoksia. Mitä korkeampi kotimaisuus- ja lähiruoka-aste niissä on, sitä paremmin hankinnat tukevat myös aluetaloutta ja maakunnan elinvoimaa.

Ruoantuotannolla on iso merkitys Kymenlaakson työllisyydelle ja taloudelle. Kymenlaaksolaiset viljelijät tuottavat ja haluavat tuottaa jatkossakin monipuolista ruokaa meille kaikille. Vaihtoehtoja löytyy, ovatpa ruokamieltymykset sitten kasvis- tai sekaruokapainotteisia.

Valitsemalla kotimaisia tuotteita voi kuluttaja tukea tuotannon säilymistä niin omassa maakunnassa kuin laajemmin koko Suomessa. Toivottavasti haasteet otetaan vastaan kaikissa maakunnan kunnissa ja päättäjät näyttävät näin esimerkkiä kuluttajille siitä, että kotimaista ruokaa halutaan myös jatkossa pöytään.

Matti Seitsonen

Puheenjohtaja

MTK-Kaakkois-Suomi