Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Julkiset peruspalvelut ovat sotea laajempi kokonaisuus

Aluevaalien alla keskusteltiin sote-palveluiden saatavuudesta ja rahoituksesta. Ehdokkaat korostivat, että sote-palveluita on oltava saatavilla kaikkialla. Keskustelussa nousi huoli sote-henkilöstön saatavuudesta ja palkankorotustarpeesta. Palkkataso esimerkiksi hoitajilla ja sosiaalialan ammattilaisilla on työn vaativuuteen ja raskauteen nähden liian alhainen. Näihin on helppo yhtyä.

Julkiset peruspalvelut ovat kuitenkin paljon laajempi kokonaisuus. Varhaiskasvatuksen opettajat tekevät joka päivä työtä sen eteen, että lapset saavat varhaiskasvatuslain mukaista kasvatusta ja opetusta ja edellytykset tulevalle opinpolulle. Perusopetuksessa opetetaan perustiedot ja -taidot ja annetaan eväät jatko-opintoihin. Lukiot kouluttavat ylioppilaita, suuntanaan akateemiset ammatit, ja ammatillisessa koulutuksessa koulutetaan ammattiosaajia. Sote-alan tavoin näissä kasvatus- ja opetusalan peruspalveluissa toimitaan verovaroilla ja suuri osa on niin sanottuja lähipalveluita.

Väestön ikääntyessä sote-palveluiden kysyntä kasvaa. Huoli riittävistä resursseista on oikeutettu. Samalla jokaisen, erityisesti päättäjien, on syytä muistaa, että tulevat osaajat – myös huippututkijat, lääkärit ja hoitajat – saavat lapsina ja nuorina tulevan osaamisensa keskeisen kivijalan päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

Näistä ei voi ”niistää resursseja”, vaan on turvattava ajanmukaisen pedagogiikan edellytykset. Kouluissa ei voida toimia 1960-luvun välineillä, kuten ei muuallakaan yhteiskunnassa.

Hoitoalan henkilöstön tavoin myös kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset ovat ansainneet nykyaikaiset työvälineet, terveelliset työolosuhteet ja palkkansa. Työ on yhä vaativampaa tälläkin sektorilla.

Julkiset peruspalvelut ja niin sanotut lähipalvelut on nähtävä sotea laajemmassa viitekehyksessä. Kasvatus ja opetus ovat Suomen kasvun edellytysten keskiössä.

Olli-Pekka Hakkarainen,

puheenjohtaja

Tuomas Riikonen,

alueasiantuntija

OAJ:n Kymenlaakson alueyhdistys ry