Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Omaishoitajat ansaitsevat arvostuksen – Tukea ei saa heikentää

Kymenlaakson ikärakenne on vanheneva, ja oletettavaa on, että maakunnan sote-palveluita koetellaan vielä useaan kertaan.

Kymsote leikkasi budjettiaan vuodelle 2022 useammasta kohteesta, joista yksi on omaishoidon tukipalvelut. 500 000 euron säästö kiristää omaishoidon tukimuotojen kriteereitä ja pienentää 150–200 omaishoidon tukea saavan palkkiota.

Omaishoitajat ovat nostaneet vielä merkittävämmäksi huoleksi sen, että omaishoitajien lähihoitajista koostuva tukitiimi lakkautetaan. Tukitiimin tilalle tulevat perhehoitajat.

Perhehoitajat ovat muutaman tapaamiskerran valmennuksella tehtävään toimeksiantosopimuksella palkattuja henkilöitä, joilla ei ole työsuhdetta Kymsoteen. Kymsote kuitenkin valvoo toimintaa, ja sen kokeneet työntekijät neuvovat perhetyöntekijöitä kenttätyössä.

Perhehoito on sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kuntayhtymän on huolehdittava sosiaalihuoltolain mukaisesti. Kymsote vastaa siitä, että asiakkaan sijoittaminen perhehoitoon ja perhehoidon toteuttaminen sujuvat lainmukaisesti.

Omaishoitajien huoli järjestelmän toimivuudesta eli heidän sijaistamisestaan on helposti ymmärrettävä. Kuinka maallikko voi vastata vaativasta hoidosta tai äkillisestä lääkinnällisestä tarpeesta ilman perustason lääketieteellistä koulutusta? Perhehoitaja on tehtävässään yleensä yksin hoidettavan kanssa. Entä jos tapahtuu jotain, joka vaatii tietoon ja pitempään tuntemukseen pohjautuvia ratkaisuja.

Kymsote perustelee, ettei omaishoitajallakaan välttämättä ole lääketieteellistä koulutusta. Tämä on yleensä totta, mutta omaishoitajalla on omassa tehtävässään karttunut tietoa hoidettavasta ja tämän vaatimuksista.

Omaishoitajat tarvitsevat lakisääteisten vapaiden lisäksi luotettavan sijaisjärjestelyn. Toivottavasti jokaisen perheen tarpeita kartoittava palvelunohjaaja tiedostaa tämän.

Omaishoitajat tekevät yhteiskunnan kulurakenteen kannalta erittäin tuottoisaa työtä, vastuuntunnosta ja rakkaudesta.