Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hallituksen koronatoimet saavat napakkaa arvostelua – ongelmana on oikeudenmukaisuuden hälveneminen

Hallituksen ministerityöryhmä kertoi myöhään torstaina höllentävänsä koronarajoituksia. Paljon odotettu linjaus lässähti, koska rajoitusten lievennykset osoittautuivat melko olemattomiksi.

Ennen kuin hallitus päivitti linjaustaan, omikronista tiedettiin jo aika paljon. Monet asiantuntijat olivat kertoneet jo useamman viikon ajan, että uusi variantti aiheuttaa lievempää tautia kuin aiemmat. Se on näkynyt sairaalakuormituksessa, joka pysyi aisoissa, vaikka tartuntamäärät kasvoivat rajusti.

Rajoitustoimilla hallitus on nimenomaan halunnut pitää sairaalakuormituksen hallitsemattoman kasvun kurissa. Silti hallitus tuntuu edelleen toimivan, kuten se on toiminut aiemminkin – terveysturvallisuuteen liittyviä riskejä ylikorostetaan ja rajoitustoimien aiheuttamia ongelmia vähätellään.

Koronan lopulliset vaikutukset tiedetään vuosien päästä. Jo nyt on helppo ennustaa se, että tämän päivän lapset ja nuoret joutuvat myös jatkossa koronan takia koville. Harrastusten hyllyttämisen ja etäkoulun aiheuttamien laskujen maksun aika koittaa myöhemmin. Sen kanssa joutuvat kasvotusten seuraavien vuosikymmenten päättäjät ja veronmaksajat.

Hallituksen nihkeyttä luopua rajoitteista arvosteli sosiaalisessa mediassa esimerkiksi politiikan tutkija Johanna Vuorelma. Hänen mukaansa rajoitusten epäoikeudenmukaisuus nakertaa koronapolitiikan oikeutusta. Se on olennainen näkökulma. Kun ihmisten oikeustaju alkaa sotia rajoituksia vastaan, niiden noudattaminen rapautuu. Ravintola-alan toimijat nimittivät hallituksen uusia linjauksia farssiksi.

Korona ei ole viimeinen Suomea kurittava poikkeustila. Sen pitäisi opettaa päättäjiä ja kansalaisia. Suomen lainsäädäntöä on pakko päivittää. Yksilön perusoikeudet ovat välillä estäneet taudin kohdennettua kurissa pitämistä. Kun pöpö tulee syliin, pitää normien joustaa. Virus on ollut lainsäätäjiä notkeampi.