Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kotkassa syntyneestä ideasta kehittyi Kaakkois-Suomen turvapuisto

Olemme äskettäin saaneet kuulla hyvät uutiset, kuinka joulukuussa 2018 syntyneestä ideasta lähtenyt prosessi ja kehittämistyö on johtanut Kotkan kaupunginvaltuuston päätökseen perustaa Kaakkois-Suomen turvapuisto.

Idea turvapuistosta syntyi Xamkin vierailulla Suomen suurimman satamaoperaattorin luona joulukuussa 2018. Tämän Kotkassa toimivan logistiikka-alan yhtiön varatoimitusjohtaja antoi vinkin lähteä tunnustelemaan mahdollisuutta perustaa alueelle satama-alan työturvallisuuden harjoitus-, testaus- ja koulutusympäristö. Idea oli innostava, ja jo alkuunsa sille oli nähtävissä uutuusarvoa, jota muilla maamme turvapuistoilla ei ollut. Hankkeelle perustettiin välittömästi ohjausryhmä, joka kokoontuikin ensimmäisen kerran jo 12. joulukuuta samana vuonna.

Ohjausryhmä on asteittain eri sidosryhmien kiinnostuksen myötä kasvanut laajaksi verkostoksi, jossa on ideoitu, jaettu tietoa ja esitelty toimintaa. Merkkipaalu ja konkreettinen edistysaskel ohjausryhmän kokoonpanossa ja toiminnassa oli, kun Kotkan kaupungin teknisten palveluiden johto innostui turvapuiston tuomista mahdollisuuksista kaupungille.

Tämä johti seuraavassa vaiheessa fyysisen tilan löytymiseen turvapuistolle Kotkan Kantasatamassa. Fyysinen turvapuisto, Kuuri I5, testattiin ensimmäisen kerran lokakuussa 2020, kun Xamkin ensihoidon ja logistiikan koulutukset, Steveco Oy, Kotkan kaupunki ja viranomaistahot järjestivät avoimen harjoituksen kyseisessä tilassa. Harjoituksessa simuloitiin työtapaturmaa.

Xamkin näkökulmasta kehittämisen painopisteet perustuvat maakunnan vahvuuksiin ja toteuttavat alueen älykkään erikoistumisen strategiaa. Xamkin Virtuaalinen satamalogistiikan turvapuisto -hankkeessa toteutetaan virtuaalinen, simuloitu harjoitus- ja testausympäristö havainnollistamaan satama-alueen työturvallisuuden toimintoja.

Kyberturvallisuus puolestaan on yksi turvallisuuden osa-alue, jonka merkitys turvapuistonkin näkökulmasta tullee kasvamaan muun muassa Xamkin koulutuksen ja yritysten välisenä yhteistyönä, ja myös yliopistoyhteistyönä.

Turvapuiston toimintamalli on asteittain konkretisoitunut ja löytänyt oman ainutlaatuisen profiilinsa – tätä kehityskulkua voisi luonnehtia ideanhallintaprosessiksi. Avainsanoja ohjausryhmän puheenjohtajan näkökulmasta ovat olleet hyvä idea, kiinnostuminen, innostus, sitoutuminen, asiaan uskominen, suunnittelu, yhteistyö ja pitkäjänteisyys.

Mirja Toikka

varatoimitusjohtaja, vararehtori, turvapuiston ohjausryhmän puheenjohtaja

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk