Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Kymenlaaksoon tarvitaan yliopistokeskus

Kymenlaakso ja Kanta-Häme ovat ainoita maakuntia Suomessa, joissa ei ole omaa yliopistoa tai yliopistokeskusta. Tämä asettaa meidät monessa suhteessa epätasa-arvoiseen asemaan muihin maakuntiin nähden. Epätasa-arvoinen tilanne haasteineen on tiedostettu ja korjaustoimet aloitettu. Kymenlaakson Liitto on nostanut asian yhdeksi aluekehityksen kärkiteemaksi. Helmikuussa asiaa käsitellään maakunnan toimijoiden ja valtioneuvoston välisessä aluekehityskeskustelussa. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön edustajien kanssa yhteistyössä etsitään ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi.

Nykytilanteessa Kymenlaaksossa ei pystytä tehokkaasti hyödyntämään osaamisrakenteita, eikä yliopistojen kautta kanavoidu merkittävästi tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) rahoitusta maakuntaan. Maakunnassa tehdään kuitenkin jo nyt ansiokasta ja merkittävää työtä korkea-asteen koulutuksen ja TKI-toiminnan saralla. Kärkenä tässä on Xamk, joka on Suomen paras ammattikorkeakoulu. Meiltä puuttuu kuitenkin koordinoitu yliopistoyhteistyön malli, joka toimisi alustana myös pitkän aikavälin strategiselle yhteistyölle.

Kymenlaakso ei ilman yliopistokeskusta pääse mukaan TEM:n ekosysteemisopimuksiin, joilla linjataan julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen strategisia painopisteitä, vahvistetaan globaalisti kilpailukykyistä TKI-toimintaa, ja joiden perusteella myönnetään rahoitusta. Ellei ekosysteemisopimuksen kriteereitä muuteta, Kymenlaakson on vahvistettava ja virallistettava kumppanuksiaan yliopistojen kanssa, päästäkseen sopimuksen piiriin.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi nostaa Suomen tutkimus- ja kehittämismenojen osuus nykyisestä 2,7 prosentin bruttokansantuoteosuudesta 4 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi myös meillä Kymenlaaksossa tarvitaan yhteistä näkemystä ja missiota, entistä vahvempaa yliopistotasoista koulutusta, kunnianhimoisempaa TKI-toimintaa sekä investointeja.

Jaakko Mikkola. maakuntajohtaja

Jussi Lehtinen, aluekehitysjohtaja

Sanna Gango, Kymenlaakson korkeakouluyhdistyksen toiminnanjohtaja