Lukijalta: Hyvinvoiva työntekijä on myös tuottava työntekijä

Sosiaalityöntekijä Marjo Vuonos-Paavolan mielipidekirjoitus Kymen Sanomissa (23.1.) oli kuin omasta kynästäni, mutta haluan vielä tarkentaa työaikaliukuman poiston koskevan myös monia muita hoitajia Vuonos-Paavolan mielipidekirjoituksessa mainittujen lasten ja nuorten psykiatrian hoitajien lisäksi.

Valtakunnan tasolla ollaan huolissaan hoitajien saatavuudesta ja riittävyydestä, mutta sen sijaan, että Kymsote kokisi tärkeäksi kilpailla ja pitää kiinni hyvistä hoitajista, työnantaja heikentää osan työntekijöidensä työsuhteeseen liittyviä etuja yksipuolisesti.

Työtehtävissä, joissa liukuvan työajan käyttö on mahdollista, sen luulisi olevan työsuhteen perusasia. On erikoista, että Kymsoten joissain työyksiköissä liukuva työaika sallitaan vain osalle työntekijöistä, vaikka käytännössä työ on työyksikössä samantapaista vastaanottotyötä ammattiryhmästä riippumatta.

Tulee mieleen, että työnantajalle on olemassa ns. oikeat työntekijät ja toisaalta hoitajien massa, jota pitääkin vähän ruoskia oikeaan suuntaan ja johon ei normaalin työelämän säännöt päde. Ei tarvitse olla perehtynyt työ- tai organisaatiopsykologiaan ymmärtääkseen, että tällaiset asiat luovat eriarvoisuutta työyhteisöihin ja vaikuttavat työhyvinvointiin. On kummallista, miten Kymsotella on varaa heikentää työhyvinvointia tilanteessa, jossa hyvistä työntekijöistä alkaa olla pulaa. Samalla somessa houkutellaan töihin sloganilla: ”räätälöidään sinulle sopiva työnkuva”, mikä kuulostaa vähintäänkin irvokkaalta.

Kymsoten olisi syytä miettiä ja parantaa alan vetovoimatekijöitä työntävien tekijöiden sijaan. Alalta poistuminen on suurta, eikä uusia tekijöitä tule ”ovista ja ikkunoista”. Työelämän joustot, mukaan lukien liukuva työaika sekä mahdollisuus osittaiseen etätyöhön, ovat nykyaikaa myös monissa hoitoalan työpaikoissa. Hyvinvoiva työntekijä on myös tuottava työntekijä.

Mervi Hokkanen, sairaanhoitaja, Kymsote lasten kehitykselliset palvelut

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka