Lukijalta | Hyvinvointimme tärkeimmät vaalit

Sote-uudistusta on väännetty vuosikaudet ja aluevaalejakin odoteltu jo vuosia. Nyt kun on vaalien aika, tuntuu, että ihmisten kiinnostus vaaleja ja äänestämistä kohtaan on merkittävän alhainen.

Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan arvo- ja asennetutkimuksen perusteella vain noin kolmannes suomalaisista on hyvin kiinnostunut äänestämään aluevaaleissa. Ei pitäisi olla näin. Tulevat hyvinvointialueet ovat paljon vartijoina. Kun tähän asti sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen on ollut kuntien vastuulla, jatkossa niistä vastaavat hyvinvointialueet.

On siis hyvinkin merkityksellistä, millainen porukka pääsee aluevaltuustoon päättämään juuri sinulle tärkeistä asioista. Siksi sinun äänelläsi on väliä, meidän jokaisen äänioikeutetun äänellä on väliä.

Ilman kestävää taloudenpitoa ei voi rahoittaa laadukkaita ja maksuttomia palveluja. Maakuntavero ei voi kuitenkaan olla tähän ratkaisu, sillä työn tekemistä ei tule verottaa yhtään enempää. Toimintoja tulee mieluummin järkevöittää ja käyttää vaikkapa etäpalveluja aikaisempaa enemmän.

Digitalisaatio voi olla osa ratkaisua palvelujen saavutettavuuteen, laadukkaita lähipalveluita missään nimessä unohtamatta. Erikoissairaanhoito tarvitsee resurssinsa, jotta laadukas hoitotyö ja oikea-aikainen hoitoonpääsy toteutuvat. Hoitajapula on jo nyt todellisuutta ja tulee lisääntymään entisestään, jos mitään ei tehdä. Hoitoalaa tulee kehittää vetovoimaisemmaksi ja koulutusta käytännönläheisemmäksi. Mutta ennen kaikkea, jo olemassa olevasta hoitohenkilöstöstä tulee pitää parempaa huolta. Tämä edellyttää parempaa henkilöstöpolitiikkaa, työhyvinvoinnin lisäämistä ja oikeudenmukaisempia palkkaratkaisuja.

Juuri tämän takia myös meitä sote-alan, hyvinvointialan ja pelastustoiminnan osaajia tarvitaan tulevassa aluevaltuustossa. Päätöksenteko ei saa jäädä byrokratian rattaisiin ja numeroiden jalkoihin, sillä ihmisen hyvinvoinnista on nyt kyse enemmän kuin koskaan.

Riina Vartiainen

sairaanhoitaja AMK, aluevaaliehdokas (kok.), Hamina