Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Asiakkaan tai potilaan kokonaisvaltaisessa kohtaamisessa vuorovaikutus on avainasemassa

En ole sote-alan ammattilainen, mutta minulla on palvelujen käyttäjäkokemusta. Sen perusteella totean, että palveluhenkilöstöllä on erilaisia hoito- ja hoivakäytäntöjä, joilla on erilaisia vaikutuksia toiminnan inhimillisyyteen, laatuun, tuloksiin ja talouteen.

Asiakkaan tai potilaan kokonaisvaltaisessa kohtaamisessa vuorovaikutus on avainasemassa. Empaattisuus ja ohjaus ovat luontainen osa palvelua. Oireeseen – jopa useampaankin – etsitään syytä. Kokonaisvaltainen hoitoprosessi käynnistyy välittömästi. Palvelu on potilaalle inhimillistä ja vaikuttavaa. Sillä on vaikutusta myös organisaation toiminnan laatuun ja talouteen.

Käytäntö, jossa lääkäri keskittyy vain yhteen oireeseen kerrallaan, on toiminnallisesti ja vaikutuksiltaan vastakohta edelliselle. ”Hoitavien käsien” lisätarpeella korostetaan pelkkiin toimenpiteisiin keskittymistä. Hoito- ja hoivatyö luokittuu näin ”käsityöammatiksi”. Mihin on kadonnut humanistiseen ihmiskäsitykseen perustuva hoitokäsitys?

Hoiva- ja hoitohenkilöstön tärkein työväline on oma persoona. Hoitajat eivät voi aina toteuttaa etiikkaansa ja ammattitaitoaan haluamallaan tavalla. Työ muuttuu uuvuttavaksi suorittamiseksi, kun sisäinen palkitsevuus katoaa. Tällä kaikella on vaikutusta työnteon ja palvelun inhimillisyyteen sekä alan houkuttavuuteen.

Kokemusteni perusteella kuvaamani käytännöt vaihtelevat eri organisaatioiden mukaan. Uuden aluevaltuuston ensisijainen tehtävä onkin hyvinvointialueen strategian laatiminen sekä palvelurakenteiden ja toimintaprosessien kuvaaminen.

Inhimillinen palvelu ja tuloksellinen toiminta edellyttävät vuorovaikutteista henkilöstöjohtamista sekä tutkittuun ja tuloksellisuutta kuvaavien mittareiden antamaan tietoon perustuvaa asiajohtamista ja päätöksentekoa.

Pirjo Romppanen, Kotka

aluevaaliehdokas (sd.)