Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kannattaa käyttää ennaltaehkäiseviä palveluja ja hoitaa omaa hyvinvointiaan

Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee hyvinvointiin kolme osa-aluetta: fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen. Viime vuosina tähän on otettu mukaan terveyden muovautuminen ja henkisyys. Terveys puolestaan on täydellistä fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia.

Näitä osa-alueita on vaikea erottaa toisistaan. Muutos yhdessä osa-alueessa vaikuttaa helposti myös muihin osa-alueisiin. Ihmisinä olemme kokonaisvaltaisia.

Terveys muuttuu ympäristön ja elämäntilanteen mukaan. Oleellista on ihmisen oma kokemus hyvinvoinnistaan ja terveydestään.

On hyvä hoitaa itseään. Iän myötä tämä korostuu. Kannattaa olla harrastuksia, jotka tukevat hyvinvointiamme. Osaa voivat rajoittaa harrastusmaksut, etäisyydet tai aika. Ulkona liikkuminen on ilmaista ja monelle mahdollista. Tärkeintä on kaikessa säännöllisyys, nauttien. Harrastukset ja yhteisöissä toimiminen kuin huomaamatta hoitavat meitä.

Kolmas sektori tarjoaa monia luontevia mahdollisuuksia. Sen palvelut ovat yhteiskunnalle edullisia ja yksilölle mielekkäitä. Oleellista on myös tarpeellisuuden ja arvostuksen tunne. Kuulun johonkin, olen tarpeellinen, on samanhenkisiä ihmisiä ja tutustun myös uusiin, eri tavoin ajatteleviin ihmisiin. Saan toimia toisten avuksi.

Jos on ongelmia, tarvitaan matalan kynnyksen palveluita, joihin voi ajoissa mennä mukaan, eikä tule millään tavalla "leimatuksi". Itsehoito ja itseohjautuvuus ovat keskeisiä. Palkkioksi tulee useimmiten hyvä mieli, että onnistui ja voi tuottaa jopa toiselle apua tai iloa. Se vaikuttaa terveyden kokemiseen. Jokainen voi kannustaa myös toisia mukaan harrastuksiin ja yhteiseen toimintaan.

Voimme äänestämällä vaikuttaa, mitä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluita Kymenlaaksossa on tarjolla, missä ja millä tavoin. Jotta säästettäisiin niin sanotussa "raskaassa" ja kalliissa hoidossa, on syytä käyttää tehokkaasti ennaltaehkäisevät palvelut ja hoitaa omaa hyvinvointia mahdollisimman paljon.

Anja Roikonen, Kotka

terveydenhuollon opettaja, aluevaaliehdokas (kesk.)