Lukijalta | Aluevaalit vaikuttavat tulevaisuuteemme

Vuoden 2023 alusta Kymenlaakson hyvinvointialue tuottaa sosiaali-, terveys- sekä palo- ja pelastustoimen palvelut kaikille Kymenlaakson asukkaille. Tammikuussa valitaan aluevaltuusto, joka on hyvinvointialueen ylin päättävä elin.

Hyvät ja toimivat palvelut tekevät Kymenlaaksosta hyvän ja halutun paikan asua. Jokaisen on saatava kohtuullisessa ajassa yhteys puhelimella terveydenhoitoon. Tuntien – ja jopa päivien – jonoja palvelussa ja takaisinsoitossa ei voida hyväksyä.

Hyvinvointialueen on oltava työnantajana vetovoimainen ja kilpailukykyinen. Sote-henkilöstöstä käydään kovaa kilpailua hyvinvointialueiden välillä.

Oma terveysasema on lähipalvelu. Sen palvelut on tarjottava lähellä jokaista kymenlaaksolaista. Keskussairaalasta on tehtävä laajan päivystyksen sairaala. Silloin vaativatkin hoitotoimenpiteet onnistuvat omassa keskussairaalassa 24/7.

Jokaisella on oikeus tarvitsemaansa apuun ja tukeen omassa kodissaan tai palveluasunnossa. Hoidon, ruokailun ja palveluiden laatua pitää valvoa. Palveluasumista pitää olla tarjolla jokaiselle omalla kotipaikkakunnalla.

Hätätilanteessa apua tarvitaan nopeasti. Paloasemien verkosto on säilytettävä lähipalveluna. Muuten vasteajat pitenevät ja moni jää vaille tarvitsemaansa kiireellistä apua.

Hyvinvointialueen on tehtävä yhteistyötä alueen kuntien ja kaupunkien, järjestöjen, yritysten ja kolmannen sektorin kanssa kaikkien alueen asukkaiden parhaaksi sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Tarvitaan yhteistyökykyä ja taitoa tuoda esille painavia tosiasioita. Vain niiden avulla pystyy vaikuttamaan.

Aluevaaleissa ratkaistaan, miten tavoitteet ja painopisteet asetetaan. Äänestäminen on tärkeää. Uusi aluevaltuusto on ensimmäinen lajissaan. Se tekee linjauksia, jotka vaikuttavat kauaskantoisesti tulevaisuuteen.

Matti Astola, Miehikkälä

aluevaaliehdokas (kok.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka