Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Varallisuus tai asuinpaikka ei saa ratkaista

Olen koko ikäni joutunut käyttämään julkista terveydenhoitoa erilaisten sairauksien tähden. Kaikessa olen saanut hyvää palvelua. Kymenlaakson keskussairaala on mainettaan parempi.

Sairauksia ei pidä hoitaa niin, että voiton saavat ylikansalliset terveysjätit tai suuret vakuutusyhtiöt. Hoidon tulee olla kaikkien saatavilla riippumatta varallisuudesta tai asuinpaikasta. Ei ole oikein, että polvileikkaukseen joutuu julkisella puolella jonottamaan vuoden, mutta jos on varaa, pääsee yksityispuolella lähes heti hoitoon.

Uskon, että julkista puolta on mahdollista kehittää niin, että perusterveydenhoito toimisi nykyistä paremmin ja myös jonot lyhenisivät. En jaksa mitenkään uskoa vakuutuspohjaiseen terveydenhoitoon.

Perusterveydenhoito tule saattaa kuntoon. Nyt meillä on kolme kerroksen väkeä: he, joilla on varaa yksityiseen palveluun ja työterveyden piirissä olevat. Sitten on kolmas ryhmä, joka käyttää julkista palvelua. Vaikea tilanne jatkuu niin kauan kuin julkinen puoli kamppailee rahoituksen kanssa.

Kari Välimäki (STM:n entinen kansliapäällikkö) kirjoitti Helsingin Sanomissa viisaasti: ”Uusien valtuustojen tärkeimmät yksittäiset päätökset koskevat hyvinvointialueen hallituksen ja johtajan valintaa sekä alueen hallintosääntöä ja strategiaa… Hyvinvointialueen päättäjät ratkaisevat toteutuvatko tavoitteet: hyvinvointieroja kaventavat laadukkaat ja kustannustehokkaat palvelut.”

Tulevat valtuutetut ovat joko tukemassa yksityistämistä ja ehkä myös vakuutuspohjaista toimintaa – tai jotain muuta. Pelottaa, jos äänestysprosentti jää pieneksi. Tällöin äänestämättä ovat jättäneet he, jotka juuri julkisen puolen palveluja käyttävät.

Tulevien päättäjien tulee katsoa maakunnan etua, ei vain oman kaupungin etua. Valtuutettujen tärkeä tehtävä on myös toimia niin, että keskussairaalamme saa laajan päivystyksen statuksen.

Jokainen ajattelee lähtökohtaisesti omaa etuaan. Tulevien päättäjien on kuitenkin ajateltava myös lähimmäistä.

Jukka Lopperi, Kotka

aluevaaliehdokas (sd.)