Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hyvinvointipalveluja on tarjottava kaikille

Aluevaaleja markkinoidaan hyvinvointivaaleina. Mitä hyvinvoinnilla tarkoitetaan? Näissä vaaleissa sosiaali- ja terveyspalveluja ja palo- ja pelastustointa.

Nyt siirrytään uuteen aikaan. Kyseiset palvelut siirretään kunnilta hyvinvointialueille, jotka saavat itsehallinto-oikeuden palvelujen järjestämiseen. Alueet määrittelevät palvelujen tason ja määrän: miten ja missä niitä järjestetään.

Yksittäinen kunta on voinut omana palvelunaan tarjota asukkailleen muita kuntia parempaa palvelua. Erot palveluiden tasossa ja saavutettavuudessa ovat olleet suuria. Haminassa asiat ovat olleet hyvin. Esimerkiksi terveyskeskus, ikäihmisten palvelut, sosiaalipalvelut ja hammashoitola ovat toimineet hyvin. Kymsoteen liittymisen jälkeen palveluita on karsittu ja tasapäistetty kovalla kädellä. Karsiminen jatkuu vastusteluista huolimatta koko alueella.

Kouluterveydenhoitajat siirrettiin jo aikaisemmin Kymsoteen. Myös muu oppilashuolto, koulupsykologit ja -kuraattorit, siirtyy nyt kunnilta hyvinvointialueelle.

Oppilashuolto on tärkeä osa koulumaailmaa. Miten yhteistyö tulee jatkumaan? Oppilashuollon palvelut täytyy pitää kohtuuhintaisina ja henkilömäärä riittävänä, jotta niin varhaiskasvatus kuin koulut ja oppilaitoksetkin voivat käyttää asiantuntijoita lasten ja nuorten kasvun tukena. On tärkeää, että samat aikuiset saavat työskennellä oppilaiden kanssa. Lääkäri- ja potilassuhteissakin asiakkaan tuntemisella on merkitystä, jotta kanssakäyminen on helppoa ja mutkatonta.

Tarvittavien kiinteistöjen määrä tulee vähenemään, mikäli Kymsotessa alkanutta palvelujen keskittämistä jatketaan. Tyhjät kiinteistöt ovat lisärasite kuntien taloudelle. Kaikilla ei ole omaa autoa ja julkisilla kulkuneuvoilla eivät yhteydet pelaa kaikkialta. Lähipalveluita tarvitaan, ja niitä on myös jatkossa tarjottava kaikille hyvinvointialueen asukkaille.

Tulevilla hyvinvointialueen päättäjillä on paljon pohdittavaa ja vaikeita päätöksiä tiedossa.

Jaana Suikkanen, Hamina

aluevaaliehdokas (kok.)