Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Hyvinvoiva Kymenlaakso tehdään yhteistyöllä

Kymenlaaksossa on paljon haasteita, joita hyvinvointialueen tulee kyetä ratkaisemaan. Syntyvyys on maan alhaisimpien joukossa, yhden vanhemman perheitä on runsaasti. Mielenterveys- ja päihdesairauksia on paljon, lapsia sijoitetaan kodin ulkopuolelle enemmän kuin maassa keskimäärin, pienituloisuus on yleistä ja olemme ikääntyvimpien maakuntien joukossa.

Työttömyyden ja hyvinvoinnin haasteista johtuen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarve on meillä suurempi kuin maassa keskimäärin. Palvelurakenteemme on painottunut korjaaviin ja raskaampiin palveluihin. Lisäksi alueellamme on haasteita rekrytoida osaajia sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviin.

Kymenlaaksossa julkisen sektorin täydentäjänä toimiva järjestösektori on valmistautunut uudistukseen tiivistämällä keskinäistä yhteistyötään ja järjestäytymällä, varmistaakseen järjestöjen roolin julkisen sektorin kumppanina, osana hyvinvointialuetta.

Kääntääksemme haasteet hyvinvoinniksi, edellytetään alueeltamme nykyisten rakenteiden ja toimintatapojen kriittistä tarkastelua, ei-toimivista käytännöistä luopumista ja uusien toimintatapojen rohkeaa kokeilemista. Ihmisten auttaminen pistemäisinä käynteinä eri palveluissa ei riitä. Tarvitaan uudenlaista tiedon, asiantuntijuuden ja palvelujen yhteensovittamista.

Organisaatiot ja toimintakulttuuri eivät muutu ilman uudella tavalla ajattelevia ja toimivia ihmisiä. Olennaisia ovatkin kysymykset: kenen asiantuntijuutta arvostetaan, millaista tietoa pidetään pätevänä ja miten yhteistyö ja erilaisten osaamisten yhdistäminen hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen välillä mahdollistetaan? Hyvinvoiva Kymenlaakso rakennetaan tiedolla, kumppanuuksilla ja verkosto-osaamisella. Järjestöjen, kuntien sekä hyvinvointialueiden työntekijöillä ja luottamustehtävissä toimivilla valtuutetuilla on uudistumisessa keskeinen rooli. Järjestöt ovat valmiina!

Miia Kurttila, Kotka

aluevaaliehdokas (sd.)

Henna Hovi, Kouvola

aluevaaliehdokas (sd.)