Lukijalta | Kymsoten on pyrittävä kohti ihmislähtöisiä palveluita

Poksin päivystyksen vastuulääkäri Johannes Kärkkäinen nosti äskettäin yleisökirjoituksessaan esiin tärkeitä asioita, joita tulevan Kymenlaakson hyvinvointialueen tulee kehittää. Seuraan paraikaa lähisukulaisen hidasta etenemistä keskussairaalasta osastolle kotikuntaan, sitten SAS-arviointijaksolle ja mahdollisesti palveluasuntoon, ja Kärkkäisen kirjoitus tuntui tutulta. Ammattilaiset tekevät hienoa työtä, mutta systeemi ei toimi.

Asiat saadaan raiteilleen palveluketjuja uudistamalla. Hyvänä ohjenuorana on se, että asiakas saa häntä hyödyttäviä palveluita. Jonossa odottaminen ei tällaista ole. Se on myös turha kustannus.

Vanhusten hoivan palveluketjua ei uudisteta sillä, että kunkin kunnan edustaja ensisijaisesti miettii, kuinka jollekin kiinteistölle saadaan käyttöä tai että oman kunnan palvelut ovat tietynlaisia. Palveluketjuja tulee rakentaa potilaiden ja asiakkaiden näkökulmasta.

Toinen tärkeä Kärkkäisen esiin nostama asia liittyi sosiaali- ja terveystoimen rajojen ylittämiseen. Asiakkaalle ei pitäisi näkyä se miltä sektorilta jokin toimenpide tuotetaan. Hoivan tarvetta arvioivat henkilöt voisivat tehdä arvion terveydenhuollon sisällä, vaikka välittömästi osastolle tultua. Pullonkauloja ei pitäisi rakentaa sen vuoksi, että se on organisaatiolle helpompaa.

Erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon suhdetta tuleekin selkeyttää. Kaikki kolme ovat velvollisia miettimään yhdessä toimivampia palveluketjuja ja samalla taloudellisesti tehokkaampia ratkaisuja.

Poliitikkojen tulee ymmärtää roolinsa. Heidän tehtävänsä on ohjata palveluiden rakentamista haluttuun suuntaan, mutta maltettava olla sotkeutumatta yksittäisiin asioihin. Ammattilaisten tehtävänä on kehittää palvelut samoin kriteerein kaikille. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että palveluiden tulee olla yhtä hyviä pienissä ja suurissa kunnissa asuville kymenlaaksolaisille.

Sakari Kainulainen, Hamina

Asiantuntija, dosentti,

aluevaaliehdokas (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka