Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nuorten hyvinvointi on kaikkien yhteinen asia

Haminalaiset nuoret kertoivat keväällä 2021 tehdyssä kyselyssä päihteisiin ja mielenterveyteen liittyvistä huolistaan. Esimerkiksi huumeiden viihdekäyttö on vaihtunut monella vahvempiin aineisiin. Alkoholin ja lääkkeiden sekakäyttö on yleistynyt. Huumeiden käyttö on lisännyt mielenterveyden ongelmia tai johtanut rikolliselle tielle. Katukaupassa liikkuu vaarallisia aineita, ja kavereita on menehtynyt sen vuoksi.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista 758 nuoresta toivoi vertaistukea mielenterveyteen tai päihdeongelmiin liittyen. Tilanne on todennäköisesti samankaltainen muissakin kunnissa.

Mielenterveys- ja päihdeongelmia potevat nuoret näyttävät Kymsotessa putoavan johonkin palveluiden ulkopuolelle. He päätyvät sosiaalipalveluiden pariin vasta kolmikymppisinä, kun heille ollaan kirjoittamassa jo eläkepapereita.

Palveluverkkoa on rakennettava hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen yhteistyönä niin, että resurssit kohdentuvat vaikuttavalla tavalla ja apua tarvitseva löytää oikeat palvelut oikeaan aikaan. Usein on kysymys nuorista, jotka eivät omatoimisesti hae apua, ja siksi apu on tuotava nuoren lähelle.

Oppilaitoskuraattorit ovat siirtymässä hyvinvointialueille. Tätä resurssia on vahvistettava. Myös mielenterveys- ja päihdetaustaisten kokemusasiantuntijoiden vertaistuesta on saatu hyviä kokemuksia. Heitä kannattaa jatkossakin kouluttaa ja hyödyntää nuorten tueksi.

Moni nuori näyttää kyselyn mukaan etsivän sisältöä päihteistä vain siksi, kun ei ole muutakaan tekemistä. Onkin tärkeää järjestää nuorille harrasteita myös perjantai-iltaisin, jolloin he muutoin herkimmin altistuvat päihteille. Koko asukasyhteisö voi olla mukana talkoissa – ei vain valvovana silmänä, vaan osallisuuden ja yhdessä tekemisen kautta. Voimme järjestää tekemistä lähipiirin nuorten kanssa tai koota nuorten, yhdistystoimijoiden ja vapaaehtoisten voimia yhteen. Nuorten hyvinvointi on kaikkien yhteinen asia.

Hannah Honkanen, Hamina

aluevaaliehdokas (kesk.)