Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aluevaalien jälkeen on luvassa verta, hikeä ja kyyneleitä

Winston Churchillin ikimuistoiset sanat iskeytyvät mieleeni, kun lueskelin eri puolueiden vaalimainoksia ja lupauksia. Aluevaaleissa sosiaali- ja terveyspalvelujen joustavuus, nopeus ja saavutettavuus ovat tärkeimpiä mainittuja teemoja. Tavoitteet ovat tärkeitä, mutta keinoja näiden tavoitteiden saavuttamiseksi ei liiemmin ole esitelty.

Tarkemmin kysyttäessä ehdokkaat kuitenkin myöntävät, että kaikille ei voida tarjota lähipalveluja perinteisessä mielessä. Osalle asiakkaista tarjotaan jo nyt etävastaanottopalveluja ja erilaisia digitaalisia sovelluksia, jotka tietyissä puitteissa ovat olleet toimivia.

Haja-asutusalueilla on jo aiemmin kokeiltu erilaisia pyörillä kulkevia palveluja. Muutama vuosi sitten Kotkassa kirjastoauto toimi muun muassa rokotuspaikkana syrjäkylillä. Kustannustehokkuus on tietysti huomioitava eri palveluja suunniteltaessa.

Pian aletaan rakentaa Kymenlaakson hyvinvointialuetta. Pohjana on jo pari vuotta toiminut Kymsote, joten kaikkea ei siis tarvitse keksiä uudelleen.

Väestön ikääntyminen, raha tai sen puute ja henkilöstön riittävyys ovat suurimpia ongelmia. Päättäjillä on oltava kyky taloudellisesti viisaisiin ratkaisuihin. Lisäksi maakunnan kaksinapaisuudesta pitäisi vähitellen päästä eroon.

Päättäjien on kyettävä tehdä myös vaikeita, mutta järkevästi perusteltuja ratkaisuja. Luvassa on siis ainakin hikeä ja kyyneleitä. On kuitenkin muistettava, että asiakas on päätöksenteon keskiössä.

Kristina Könönen, Kotka

aluevaaliehdokas (kd.)