Lukijalta | Voivatko bitit korvata seinät välillä?

Kun raha on vähissä, ikäpyramidi kärki alaspäin, ruuhkavuodet piinaavat aiempaa tiukemmin, hoitajapula on läsnä ja välimatkat pitkiä, on asioita pakko miettiä uudella tavalla.

Liikkuvat palvelut kyliin ovat olleet käytössä ennenkin, mutta olisiko aika tuoda ne takaisin yhä vahvemmin. Ennaltaehkäisyä ja perusterveystarkastuksia voi tehdä kylätaloilla, ammattilaiset osaavat tarvittaessa ohjata myös eteenpäin. Nyt syrjemmässä jäädään pikkuvaivojen kanssa kotiin.

Moni on jo tutustunut yksityisten terveysasemien digipalveluihin. Hoitajan ja lääkärin saa kiinni chatillä tai videopuhelulla, ja hoitotarpeenarvio onnistuu helposti. Lähete laboratorioon tai ensimmäiset hoito-ohjeet tulevat nopeasti. Kotoa ei tarvitse lähteä pikkuasian vuoksi.

Dronet ovat tätä päivää pelastustoimessa ihmisten etsinnässä. Nyt Ruotsissa on jo onnistuneesti valjastettu dronet avuksi tuomaan defibrillaattori potilaan luo, kun autettava on maastossa eikä ambulanssi pääse riittävän nopeasti. Hätänumerossa neuvotaan käytössä, jolloin elvytys saadaan ajoissa käyntiin.

Hoivarobotit ovat tukena kuntoutuksessa sekä yhteydenpidossa läheisiin ja ammattilaisiin. Vaikkei robotti korvaa ihmistä, auttaa se tuomaan turvaa ja helpottaa yhteydenpitoa. Liikkuvat tablettitietokoneet ovat saaneet hyvää palautetta.

Nämä esimerkit ovat teknologian kehitystä ja alunperin suuresti vastusteltuja. Moni asia vaatii kehitystä, jotta voidaan luottaa sen toimivuuteen. Sen sijaan, että pitäisimme kaikessa kiinni vanhasta, pitää meidän uskaltaa kokeilla myös uusia tapoja toimia.

Se vaatii eduskunnalta yhä rahoitusta tutkimus- ja kehitystyöhön, hyvinvointialueelta rohkeutta tehdä kokeiluhankkeita niin sosiaali- ja terveyspalveluissa kuin pelastustoimessakin sekä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Aina seinät eivät tee autuaaksi, vaan palvelut voi tuoda lähelle myös liikkumalla fyysisesti tai virtuaalisesti.

Katja Andrejev, Hamina

aluevaaliehdokas (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka