Pääkirjoitus Ennakkoäänestys on viisas valinta – Äänestäjät pohtivat eri vaihtoehtoja myös ohi puoluerajojen ja yllätyksiä voi vielä olla luvassa

Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyy vihdoin tänään. Äänestäjille tilanne on haastava. Erityisesti pienemmissä kunnissa äänestäjät ovat joutuneet pohtimaan, pitäisikö äänestää itselle parasta ehdokasta mistä tahansa kunnasta tai juuri oman kotiseudun varminta ehdokasta, puoluerajoista riippumatta. Puolueet ovat vakuutelleet, että ehdokkaita on kannustettu irrottautumaan nurkkakuntaisuudesta ja ajattelemaan koko maakunnan etua.

Kymen Sanomien aluevaalitutkimuksen mukaan ehdokkaan asuinpaikalla on merkitystä. Yli puolet kyselyyn vastanneista äänestäjistä oli sitä mieltä, että ehdokkaan asuinkunta on tärkeämpi asia ehdokkaan valinnassa kuin puolue.

Tämä avaa mielenkiintoisia asetelmia vaalien alla. Äänestysaktiivisuus saattaa jäädä alhaiseksi, mutta tutkimuksen mukaan innokkainta äänestysaktiivisuus olisi Haminassa (48 %) ja Etelä-Kymenlaakson pienemmissä kunnissa (43 %). Kotkassa äänestysaktiivisuus jäisi hieman alhaisemmaksi (42 %), mutta olisi kuitenkin aktiivisempaa kuin Kouvolassa (40 %). Etelä-Kymenlaakson tilanne ei siis ole kovin heikko, jos äänestäjä toivoo saavansa kotiseudun ehdokkaan läpi.

Puolueille vaalituloksen ennakointi on hieman mutkikasta. Kaikkein varmimpia omasta puoluekannastaan olivat SDP:n, perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat. Mitä isompi puolue, sitä helpompi onkin löytää suosittu ehdokas omasta kotikunnasta ja puolueesta.

Äänestäjien pohdinnat ja ehdokkaiden taktikointi kampanjoinnissa voivat tuottaa yllätyksiä. Aluevaltuuston rooli on vielä hahmottumaton, vaikka sen toimivallan rajat on selkeästi rajattu. Valtuutetut saavat päättää sosiaali- ja terveyspalveluista, pelastustoimesta ja opiskeluhuollosta. Asiat ovat kirjaimellisesti elintärkeitä. Yhtälailla tärkeää olisi, että äänestysaktiivisuus ei jäisi kovin alhaiseksi. Ennakkoon äänestäminen on näinä aikoina viisas ratkaisu.

heidi.ekdahl@kymensanomat.fi

Valtuutetut saavat päättää sosiaali- ja terveyspalveluista, pelastustoimesta ja opiskeluhuollosta. Asiat ovat kirjaimellisesti elintärkeitä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka