Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Korona-aikaa on kohta takana kaksi vuotta, ja kansalaiset ansaitsevat edelleen faktoihin perustuvia linjauksia

Koronaelämää on pian takana kaksi vuotta. Viime päivinä moni on ihmetellyt, eikö tuona aikana ole opittu mitään. Hallituksen sisäinen painiskelu, etenkin sosiaali- ja terveysministeriön sooloilu ja kirsikkana kakun päällä umpisekava viestintä rassaavat kansalaisia.

Suomalaisia on kiitelty koronarajoitusten noudattamisesta. Kehuja ihmiset ovat myös ansainneet. Asiantuntijat ovat kerta toisensa jälkeen korostaneet käsihygieniaa, kontaktien rajoittamista ja oireisena testiin hakeutumisia. Näin suuri enemmistö on toiminutkin.

Viime viikolla syntyi omituinen tilanne, kun sosiaali- ja terveysministeriö STM lähti eri linjoille epidemia-asiantuntijoiden kanssa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esikuntineen ajoi etäopetussuositusta vimmaisesti. Asiantuntijoiden enemmistö totesi, että etäopetuksen hyödyt koronan torjunnassa ovat marginaalisesti. Toisaalta etäopetuksen haitat ovat olleet tärkeimpien eli lasten kannalta merkittäviä.

Maanantaina Ylen haastattelema infektiotautien ylilääkäri Tea Nieminen kritisoi voimakkaasti STM:tä pelottelua. Niemisen mukaan ministeriön arviot lasten sairastamasta pitkäkestoisesta koronasta eivät perustu luotettavaan tutkimustietoon.

Hallituksen täytyy terästäytyä. Kansalaiset ansaitsevat selkeää, faktoihin perustuvaa tietoa. Nyt tuntuu siltä, että faktoista huolimatta joillakin on oma agendansa. Pandemia on liian raskas asia politikoinnin välineeksi.

Kansalaisten kuuliaisuuden kannalta viime aikojen sekoilut ovat vahingollisia. Jos ja kun pandemian torjunta on myös jokaisen yksittäisen ihmisen vastuulla, heidän sitouttamisensa ei onnistu sekavilla ja erisisältöisillä viesteillä. On vaikea edellyttää kansalaisilta kurinalaisuutta, kun heidän on mahdotonta hahmottaa, mitä pitäisi uskoa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että hänen kalenteristaan on raivattu aikaa kansainvälisille asioille. Kuitenkin kotikentällä kaivattaisiin juuri nyt kipeästi johtajuutta.