Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aluevaaleissa äänestäjän valta kasvaa nykyisestä

Demokratia on Suomessa viime vuosikymmenet jatkuvasti heikentynyt. Presidentin valtaoikeuksia on useita kertoja vähennetty, EU-jäsenyys vei valtaa merkittävästi pois kansanedustajilta ja jokainen yksityistäminen, ulkoistus, yhtiöittäminen ja julkisen omaisuuden myynti ovat vieneet päätösvaltaa pois kansan vaaleilla valitsemilta päättäjiltä.

Kymsote-kuntayhtymän perustaminen vei niin ikään viime valtuustokaudella pois valtaa kymenlaaksolaisilta kunnanvaltuutetuilta. Viime kädessä nämä muutokset ovat tarkoittaneet sitä, että äänivaltaa on jatkuvasti heikennetty. Ei olekaan yllätys, että moni äänestämättä jättänyt perustelee valintaansa sillä, että ”äänestämällä ei voi vaikuttaa”.

Nyt edessä olevat aluevaalit muodostavat kuitenkin positiivisen poikkeuksen, koska aluevaltuustoon äänestettävät henkilöt tulevat saamaan sen vallan, joka Kymsoten välillisesti valituilla luottamushenkilöillä on ollut. Äänestäjän valta siis kasvaa nykytilanteeseen verrattuna. Toivon todella, että äänestäjät käyttävät valtaansa aktiivisesti.

Vaalien alla moni on puhunut siitä, kuinka tärkeää on saada oman kotikunnan edustajia valtuustoon. Tärkeämpää kuitenkin olisi se, että tulevassa aluevaltuustossa ajettaisiin koko Kymenlaakson, ei vain valtuutetun kotikunnan asiaa. Jos äänestyspäätöksen tekee ehdokkaan kotiosoitteen perusteella, pysyvät alueelliset voimasuhteet täysin ennallaan. Tämä kannustanee eripuraan Kymsoten lailla myös tulevassa aluehallinnossa.

Antti Hyyryläinen, Kotka

aluevaaliehdokas (vas.)