Pääkirjoitus | Nuorisoa ahkeruuteen kannustava vanhempi voi samalla tulla kannustaneeksi harmaaseen talouteen

Kun nuori pyytää taskurahaa tai uutta puhelinta, monen vanhemman tekee mieli liittää hommaan jotakin vastikkeellista. Raha ei kasva puussa on opetus, joka on hyvä opettaa aina uusille ja uusille sukupolville.

Innokkaimmat nuoret sekä heidän vanhempansa ovat ryhtyneet hyödyntämään sosiaalista mediaa markkinointikanavana. Puskaradioissa ja muissa vastaavissa Facebook-ryhmissä on päivityksiä, joissa kerrotaan nuorten tekevän pihahommia, ulkoiluttavan koiria tai vaikka siivoavan pientä korvausta vastaan.

Kun vanhemmat kannustavat jälkikasvuaan ahkeruuteen, on reippauden ja muutamin eri tavoin harmaan alueen raja syytä hahmottaa. Verottajan linja on selvä: jos hommasta maksetaan palkkio, kyse ei ole vastikkeettomasta naapuriavusta. Kyseessä on veronalainen ansiotulo, joka täytyy ilmoittaa veroilmoitukseen. Tätä ei kannata pelästyä, sillä harva nuori tienaa lunta luomalla tai koiraa ulkoiluttamalla niin paljon, että ansioista lopulta joutuisi maksamaan veroa.

Myös 4H-järjestössä halutaan kannustaa nuoria toimeliaisuuteen ja yrittäjyyteen. Järjestön asiantuntija toivoo kuitenkin, että etenkin vanhemmat muistaisivat myös työturvallisuuteen liittyvät näkökohdat.

Kevyet lumityöt ovat nuorille sopivia, raskaan nuoskalumen punnertaminen hankalasti paikasta toiseen ei. Ja jos nuori lähtee vaikkapa siivoamaan täysin tuntemattoman ihmisen kotiin, on hänen kanssaan syytä keskustella mahdollisista vaaran merkeistä ja siitä, miten toimia, jos homma alkaa niin sanotusti haiskahtaa. Maailma ei ole yksinomaan kiva ja turvallinen.

4H-asiantuntijan sanoin: on tärkeää, että nuoret saavat onnistumisen kokemuksia. Yhtä lailla tärkeää on pelisääntöjen noudattaminen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka