Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miten olla toistemme avuksi?

Syrjäytymisen arvioidaan olevan yhteiskuntamme suurin yksittäinen turvallisuusriski. Yksinäisyyden ja merkityksettömyyden tunteet ovat eri asteisina jo lähes kansantauti. Ylisukupolvisuudessa päihde- ja mielenterveysongelmat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Ehkäisevä toiminta tulee nähdä investointina, joka vähentää tulevaisuuden sairastavuutta ja sosiaalisia ongelmia.

Kulttuurihyvinvoinnilla tarkoitetaan kulttuurin ja taiteen mahdollisuuksia edistää terveyttä ja hyvinvointia. Kymenlaaksossa kulttuurihyvinvoinnin käsitettä on ajateltu laajasti. Ei vain taide-, kulttuuri- ja luova toiminta, vaan lisäksi käsitteen alle ajateltu luontosuhde, liikkuminen ja leikillisyys. Kulttuurihyvinvointia voidaan hyödyntää sekä ennaltaehkäisytyössä että hoidossa ja kuntoutuksessa. Voimme jokainen olla kulttuurihyvinvoinnin osallisia, tekijöitä tai kokijoita.

Keväällä 2017 käynnistettiin Kymenlaakson hyvinvointia kulttuurista –verkosto (KyHy), joka on valtakunnallisen kulttuurihyvinvoinnin yhteyspiste Taikusydämen alueverkosto. 2020 aloitti Xamkilla Kulttuurihyvinvoinnin monialainen YAMK koulutuslinja. Samana vuonna Kymenlaakson alueelliseen hyvinvointikertomukseen ja –suunnitelmaan liitettiin täydentävänä asiakirjana Kymenlaakson kulttuurihyvinvointisuunnitelma. Uunituore on myös Kymenlaakson alueellinen ikääntyneen väestön hyvinvointisuunnitelma, jota tukee oma ikääntyneen väestön kulttuurihyvinvointisuunnitelma. Lisäksi asian tiimoilta on toteutunut useita monialaisia hankkeita eri kohderyhmille.

Koulutettujen kulttuurihyvinvoinnin ammattilaisten mukanaolo tulevan hyvinvointialueen eri palveluissa tuo kokonaisvaltaista hyötyä asiakkaille ja henkilöstölle. Parhaimmillaan asiakkaiden elämänlaatu paranee, hoitohenkilökunta jaksaa paremmin ja omaisten huoli kevenee. Ja kun sosiaali-, terveys- ja kulttuurihyvinvointityö toimii yhtälönä, se säästää myös rahaa.

Piia Kleimola, aluevaaliehdokas (vas.), Kouvola

Hanna Pikka, aluevaaliehdokas (vihr.), Kotka