Pääkirjoitus: Talvikunnossapito on omistajan vastuulla

Puutteet talvikunnossapidossa voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Liukastumistapaturmia kirjataan vuosittain tuhansia. Päivystys- ja osastohoitoa loukkaantuneista saavat tilastojen mukaan tuhannet, ja kuolemaan johtaneita liukastumisia on kymmeniä.

Nämä tapaturmat jakautuvat eri ikäryhmissä tasaisesti, tilastojen mukaan jopa puolet loukkaantuneista on alle 30-vuotiaita.

Loukkaantumisien jälkeen kysytään, kenellä on vastuu. Onko talvikunnossapito ollut taloyhtiön ja palvelun tuottajan sopimuksen mukainen? Kuka kantaa vastuun mahdollisen loukkaantumisen henkilölle aiheuttamasta ansiomenetyksistä tai muista aineellisista korvauksista. Miten vakuutusyhtiö arvioi vastuukysymykset?

Sairaanhoidon näkökulmasta viestitään talvikauden alkajaiseksi nastakenkien tärkeydestä. Asianmukainen jalkine sään mukaan ei ole turha, jos se onnistuu pelastamaan ikävältä ja elämää vaikeuttavalta onnettomuudelta.

Taloyhtiö on aukotta vastuussa talvikunnossapidosta, mutta samalla tapaa vastuussa on pientalon omistaja. Talon omistajan onkin syytä aina huolehtia, että kulkureitit on hiekoitettu asianmukaisesti. Esimerkiksi kotihoidon ei pidä liukastella työpaikalleen. Piha on alue, joka on voitava turvallisesti ylittää niin valoisassa kuin pimeässä.

Isännöintiliitto nostaa toisen kissan pöydälle. Etenkin pienissä taloyhtiöissä pihan kunnossapito on säästösyistä hoidettu talkoilla. Tuollaisissa tilanteissa on usein riidanalaista, kuka tekee, miten paljon ja milloin se kenellekin aikataulullisesti on sopivaa. Lain mukaan ketään ei voi pakottaa talkoisiin. Kysyä saattaa, onko ostopalvelu sittenkin kivuttomampi vaihtoehto.

Talvi yllättää aina, sanonta kuuluu. Piha-alueiden talvikunnossapidon tärkeys voi unohtua lauhan ja helpon talven jälkeen, mutta pitkää sairausjaksoa loukkaantumisen jälkeen ei hevillä unohda kukaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka