Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kyllä veren saa valumaan omasta nenästä, kun tarpeeksi koettaa

Venäjän uhkaa toitotetaan ja sen presidenttiä soimataan Suomessakin ahkerasti. Hänellähän ei pitäisi olla syytä huoleen, vai pitäisikö?

Pitikö NATO lupauksensa olla kaukana Venäjän rajoilta Saksojen yhdistyessä? Ei pitänyt. Se on alle sadan kilometrin päässä Pietarista, Virossa.

Ukrainasta oltiin Krimin Sevastopol mukaan lukien tekemässä lännen astinlauta Venäjälle. Naton sotilassaappaat tallaavat jo Suomenkin kamaraa, ja hävittäjät suihkivat ilmatilassamme.

Venäjällä on hyvässä muistissa ensimmäinen ja toinen maailmansota tuhoineen. Eikö vieläkään täällä ole opittu Venäjän puolustuksesta mitään? Doktriini on nyt sellainen, että VPK eikä suurempikaan yksikkö paloa sammuta, jos rytinä alkaa. Katselkaa kuvia Berliinistä vuonna 1945.

Vaikka televisiossa Jari Tervon johdolla parjataan Suomen ja Neuvostoliiton suhteita sodan jälkeisiltä vuosikymmeniltä, mikään ei muuta niitä aikoja traumaattisiksi. Erityisesti 1970-luku on mielessäni ehkä elämäni parhaana vuosikymmenenä. Ulkomaankauppa kävi erityisesti Neuvostoliiton kanssa. Sieltä tuhannet rakentajat saivat elantonsa. Suomeen tuli yhtenäiskoulu. Terveyskeskus rakennettiin jokaista lähelle, ja työläiskotien lapset pääsivät laajasti korkeamman opetuksen piiriin.

Kyllä veren saa valumaan omasta nenästä, kun tarpeeksi koettaa suurempaa naapuria solvata ja liittoutua se vihollisten kanssa. Hitlerin kanssa liitto ei kannattanut. Ei tullut suurta Suomea, vaan entistä pienempi sekä 500 000 asutettavaa.

Esa Lassi, Kotka