Pääkirjoitus USA:n sisäpolitiikka on pahasti sekaisin, eikä se ole hyvä asia Suomenkaan kannalta

Ei hyvältä näytä USA:n sisäpoliittinen tilanne. Joe Biden on johtanut maata presidenttinä vajaan vuoden. Demokraatti Biden tuli valituksi, koska hänen vastustajaansa, republikaanien Donald Trumpia ei haluttu valita jatkokaudelle. Nyt maailman mahtavimmassa maassa alkaa käydä ilmi se, että vähemmän huonon vaihtoehdon valinta ei tuo riittävää selkänojaa vaativaan tehtävään.

Bidenin alkuvuoden yksi isoimmista urakoista on liittynyt koronatilanteeseen ja sen talousvaikutuksiin. Bidenin tähtitieteellinen 1 750 miljardin dollarin elvytyspaketti uhkaa yllättäen kaatua senaatissa. Demokraattisenaattori Joe Manchin ilmoitti sunnuntaina, ettei hän voi äänestää elvytyspaketin puolesta. Manchinin mukaan elvytyspaketti kasvattaisi Yhdysvaltoihin kohdistuvia geopoliittisia uhkia ja inflaatiovauhtia.

Senaatissa on saman verran demokraatteja ja republikaaneja. Republikaanit äänestävät pakettia vastaan, joten yhdenkin demokraatin lipsahtaminen toiseen leiriin kaataa paketin.

Bidenin suosio on laskenut koko presidenttikauden ajan. Se liikkuu tuoreiden mittausten mukaan noin 40 prosentissa. Donald Trumpin kannatus hänen presidenttikautensa lopussa oli painunut alle 40 prosentin. Jos tämän hetken ennuste toteutuu, amerikkalaisilla on vuoden 2024 presidentinvaaleissa ehdolla kaksi hyvin epäsuosittua poliitikkoa.

Mutta on Trumpillakin vastustajansa omien joukossa. Republikaaninen kongressiedustaja Liz Cheney haluaa Trumpin tilille tämän vuoden tammikuun mellakoista kongressitalolla. Cheneylle taustatukea antaa entinen presidentti George W. Bush.

Amerikan tilanne voisi Euroopassa hymyilyttääkin, mutta vähintäänkin kahdesta painavasta syystä sen pitäisi pikemminkin huolettaa. Ensinnäkin maailmantalouden kannalta epäyhtenäinen Amerikka on talouden hiipumista lisäävä tekijä.

Toinen painoarvoltaan koko ajan kasvava tekijä liittyy turvallisuuspolitiikkaan. Eurooppa on USA:n liittolainen turvallisuuspolitiikassa. Vaikka kaikki Euroopan valtiot, joukossa myös Suomi, eivät kuulu sotilasliitto Natoon, tekee Eurooppa tiivistä turvallisuuspoliittista yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

Vakaa USA on voimakas vastavoima Venäjälle. Nyt Yhdysvallat ei valitettavasti vahvana näyttäydy.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka