Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rajalla historiallinen operaatio – Eurooppalaista yhteistoimintaa on hyvä harjoitella

Kaakkoisrajalla on parhaillaan meneillään operaatio, jollaista ei aikaisemmin ole nähty.

Vuonna 2019 perustettu Eurooppalainen raja- ja merivartiosto harjoittelee ensimmäistä kertaa yhdessä kehittääkseen eurooppalaisen rajavalvonnan kykyä toimia. Operaatio on koko Euroopan laajuinen.

Kaakkoisrajalla paikallisten rajavartijoiden rinnalla työskentelee 15 rajavirkamiestä useista eri EU-maista aina tammikuun loppuun saakka. Mukana on eri alojen ammattilaisia, jotka jakavat omaa tietotaitoaan suomalaisille kollegoilleen. Samalla vaikkapa espanjalaiset ja italialaiset rajavartijat oppivat pohjoisista olosuhteista.

Vaikka operaation ajankohta sattuu samaan aikaan, kun Puolan ja Ukrainan välillä kytee pakolaiskriisi, se ei selitä harjoituksen taustaa. Suunnitelmat operaatiosta on tehty jo vuosi sitten.

Mutta esimerkiksi Puolan ja Ukrainan rajan kaltaisiin levottomuuksiin tälläkin operaatiolla valmistaudutaan. Lähi-idän alue ja erityisesti Syyria ovat räjähdysherkkiä. Olosuhteet ovat surkeat, ja ihmisiä yritetään salakuljettaa Eurooppaan tälläkin hetkellä.

Suomi voi joskus olla tilanteen edessä, jossa suuremmat pakolaisvirrat suuntaavat kulkunsa tänne ja koettelevat kaakkoisrajan pitävyyttä. Sitä varten pysyvä yhteiseurooppalainen joukko on perustettu ja sen on hyvä harjoitella yhteisiä toimintatapoja.

Suomikin on sitoutunut lähettämään omia rajavartijoitaan tarvittaessa muualle EU-rajojen tuntumaan.

Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikaan ei Suomi eikä muukaan Eurooppa ollut valmistautunut kunnolla tänne tulevaan ihmisvyöryyn. Yllätys oli myös se, että pakolaisia ja turvapaikanhakijoita saapui Ruotsin puolelta.

Myös huumeet pyrkivät Eurooppaan ja sitä kautta Suomeenkin. Rajaseudut houkuttelevat muutenkin eri alojen ammattirikollisia puoleensa, ja siksikin varautuminen on paikallaan.

Rajaturvallisuudella on aina kansainvälisiä ulottuvuuksia. Suomalaisille rajavartijoille Euroopan raja- ja merivartioston pysyvän joukon operaatiot tarjoavat mahdollisuuden tutustua EU-valtioiden käytäntöihin, rajatilanteisiin ja oman kansainvälisen osaamisensa päivittämiseen.