Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta: Mielikuvaa kirkosta hyväntekijänä liioiteltu

Arvelen, että kirkollisveroa maksava kansalainen näkee mieluusti seurakuntansa palauttavan perittyä veroa ”kentälle” esimerkiksi vähävaraisten ruoka-avun muodossa. Diakoniatyön nimissä näin toki tapahtuukin, mutta avokätisyydestä ei todellakaan voi puhua. Kerätyt verot ja valtionapu yhteensä toivat kirkolle vuonna 2020 reilun miljardin tulot. Tästä yhteiseen hyvään diakoniatyönä kirkko käytti reilut kahdeksan miljoonaa, eli alle prosentin.

Minne kansalaisilta perityt varat sitten hupenevat? Kirkon miljardista yli puolet käytetään seurakunnan työntekijöiden palkkojen maksamiseen ja loput uppoavat esimerkiksi rapistuvan kiinteistökannan ylläpitoon. Tämä kaikki on todettavissa kirkon julkisesta kirjanpidosta.

Väheksymättä suoraan diakoniatyötä tekeviä tai sen alkuperäistä ajatusta, on kuitenkin todettava välillisten kulujen hyväntekeväisyyteen kirkon keinoin olevan ainakin itselle liian raskaat. Jatkan tänäkin vuonna tuen antamista keräyskohteisiin, joissa annettu tuki menee murusten sijaan perille lyhentämättömänä.

Mikko Mannonen, Kotka