Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ruoan hinta on kohtuuton

Uutisten mukaan ruoan hinta on Suomessa noussut maltillisesti, mutta ruoka on silti keskimäärin 20 prosenttia kalliimpaa kuin muissa EU-maissa.

Nyt olisi poliitikoilla oikea hetki miettiä tähänkin Ruotsin- tai Tanskan-mallia. He voisivat ensitöikseen parantaa inhimillistä elämää nostamalla sosiaaliturvaa 30 prosentilla ja laskemalla ruoan hintaa 20 prosentilla. Sen jälkeen oltaisiin kutakuinkin tasavertaisia lähtiessämme etsimään lisää pohjoismaisia malleja.

Ei ole mitään järkeä kerätä vain rusinoita Pohjoismaisista ”pullista”. Se johtaa vain huonoon lopputulokseen ja heikompien ihmisten yhä syvempään ahdinkoon. Miten heikommassa asemassa olevat ihmiset voivat suosia kotimaista ja terveellistä ruokaa, jos siihen ei anneta edes mahdollisuuksia? Terveyden kustannuksella joutuvat heikommassa asemassa olevat ihmiset hankkimaan päivittäisen ruokansa tavalla tai toisella. Leipäjonoissa jonottamalla ei paljon valintoja pysty tekemään. Valinnan mahdollisuuksia ei ole vaikka moni haluaisikin.

Heikolla ravinnolla on tulevaisuudessa mittavat vaikutukset vakavien sairauksien lisääntyessä. Se tulee kalliiksi yhteiskunnalle. Paljon kalliimmaksi kuin ihmisarvoiseen elämiseen panostaminen.

Alpo Jäppinen

Kotka