Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Pienelläkin avulla voi olla iso merkitys

Joululahjahankintoja tehdään kiihtyvällä vauhdilla. Lahjojen hankinta kääntää katseen myös siihen, että osa perheistä kamppailee varsinkin joulunaikaan köyhyyden kanssa.

Lapsiperheselvityksen mukaan lapsiperheköyhyys on vakiintunut Suomessa 10 prosentin tasolle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 11 prosenttia alle neljävuotiaiden lasten vanhemmista pelkää, että ruoka loppuu ja 20 prosenttia pelkää, ettei pysty tuloillaan kattamaan perheen menoja.

Joka kymmenes lapsiperhe elää köyhyysrajalla. 48 prosenttia perheistä kokee yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta, kun vastaavasti varakkaissa perheissä näistä tunteista raportoi vain neljäsosa.

Lapsiperheiden elämään tärkeänä osana liittyvän lapsilisän reaaliarvo on 32 prosenttia pienempi kuin vuonna 1994. Eduskunnan köyhyysryhmä tunnusti kuluvana vuonnakin päätöksentekojärjestelmämme isoksi ongelmaksi sen, että lapsiperheiden taloudesta ei olla riittävästi kiinnostuneita ennen kuin perheet tippuvat toimeentulotuen asiakkaiksi.

Nämä faktat ovat masentavia varsinkin nyt, kun yltäkylläisyys ja lapsen jouluilon tavoittelu ovat perheissä esillä. Iso osa eteläkymenlaaksolaisistakin on kantanut kortensa kekoon antamalla lahjoituksia tai rahaa erilaisiin joulukeräyksiin. Monien köyhyydessä elävien perheiden joulu rakentuukin tämän ison avun varaan.

Lapsiperheköyhyys ei kuitenkaan riivaa vain jouluna. Kaikenlainen hyväntekeväisyys on tarpeen ympäri vuoden. Muun muassa tukihenkilötoiminnan kautta yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta voidaan keventää. Toisinaan on helppo kanavoida apunsa kohde jopa suoraan omassa vaikutuspiirissään. Avun antamisesta ei tarvitse tehdä numeroa, sillä oikea lahja on pyyteetön.

Pienelläkin auttavalla teolla voi olla lapselle, nuorelle tai koko perheelle iso merkitys pitkäksi aikaa, ja hetkenkin ilo on helpotus senhetkiseen elämäntilanteeseen ja todellisuuteen.