Pääkirjoitus: Rekkaparkin saaminen kesti turhaan vuosia

Vaalimaalla avattiin iso rekkaparkki vuoden 2017 tammikuun 4. päivänä. Tuolloin olivat rekkajonot jo jääneet historiaan, mutta kuten hankkeen silloinen projektipäällikkö totesi rekkaparkin rakennustöiden alkaessa, kyse oli sijoituksesta tulevaisuuteen.

Lähes viisi vuotta on kulunut eikä kyseinen parkkialue ole vielä kertaakaan päässyt osoittamaan suurta kapasiteettiaan. Rekkaliikenne Venäjälle toki on jatkunut, mutta suhteellisen tasaisena ja maltillisena.

Vaikka rekkaparkki on suurelta osin ollut nämä vuodet melko autiona, ei sen rakentaminen kuitenkaan ollut virhe. Poikkeusolot pakotteineen ja koronapandemioineen eivät kestä ikuisesti.

Virhe, tai oikeastaan useampia virheitä, sen sijaan tehtiin niiden vuosien aikana, kun rekkajonot sumputtivat Kaakkois-Suomen tiet ja vaikeuttivat alueen asukkaiden elämää. Valtiovalta ei pystynyt tekemään selkeitä suunnitelmia, saatikka päätöksiä itäliikenteen sujuvoittamiseksi ja turvalliseksi saamiseksi.

Pohdittiin ja kokeiltiinkin muun muassa rekkakaistoja, väliaikaisparkkeja, erilaisia jonotusjärjestelmiä, rekkojen seisottamista tullialueilla ja satamissa. Keinovalikoimaan oltiin tuomassa myös ulkomaalaisille kuljetusyrityksille kohdennettuja tiemaksuja, mutta EU:n säädökset romuttivat ajatuksen.

Rekkaongelman ympärillä pyörinyttä hullunmyllyä ei yhtään lieventänyt sekään, että rekkaparkin rakentamisen viimein noustua ykkösratkaisuksi, sen rahoittamisesta alkoi kummallinen juupas-eipäs -kierre.

Rekkaparkin rahoitus oli välillä jo varmaa ja sitten se taas vedettiin pois. Tuijotettiin juuri päätöksentekohetken rekkajonotilannetta.

Vääriä arviointeja tehtiin, sillä rekkajonot palasivat torjuntapäätösten jälkeen.

Tuolloin ei alkuvaiheessa ollut sitä ajattelua, että kyseessä on tulevaisuuteen tähtäävä hanke. Aina ei ole hyvä elää liiaksi ajan hermolla, vaan on kyettävä luomaan katse tulevaisuuteen.

Rekkaparkki tulee osoittamaan tarpeellisuutensa, vaikkei ehkä vielä aivan lähivuosina.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka