Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Avoimuudella lisätään elinvoimaisuutta – Xamkin asioista päättämistä ei pitäisi viedä suljettujen ovien taakse

Kymen Sanomat uutisoi maanantaina 22.11. Xamkin lokakuisesta ylimääräisestä yhtiökokouksesta. Kokouksessa omistajakaupungit valitsivat Xamkin hallituksen seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kaupunkien tahto oli, että julkisuuteen ei tiedoteta muuta kuin valittujen henkilöiden nimet.

Edeltävänä päivänä Kymen Sanomat oli uutisoinut Xamkin hallituksen uudesta linjasta, ettei vastedes kokouksiin kutsuta omistajakuntien kaupunginjohtajia, joilla on ollut puhe- ja läsnäolo-oikeus. Perusteluna oli se, että aiemmin puhe on joskus kääntynyt enemmän omistajaohjaukseen kuin Xamkin asioihin. Kuulemma jatkossa kaupunginjohtajia informoidaan mahdollisimman hyvin.

Näitä uutisia lukeneena ihmettelen, mikä on avoimuuden suunta. Jälleen päätöksiä viedään suljettujen ovien taakse. Edessä on uuden kampuksen 18 miljoonan lisärahoituksen ratkaiseminen, eikä salailu ainakaan lisää kuntalaisten luottamusta.

Uuden kampuksen rakentamista perusteltiin elinehtona Kotkan elinvoiman lisäämiseksi. Miten uusi kampus sisällytetään lisäämään elinvoimaisuutta, jos Xamkin ja kaupungin vuoropuhelua vähennetään?

Xamk on juridisessa mielessä osakeyhtiö, jolloin voidaan vedota esimerkiksi yhtiösalaisuuksiin. Ammattikorkeakoulujen toiminta kuitenkin rahoitetaan julkisista varoista, ja sitä koskee julkisuuslaki.

Onko avoimuus avoimuutta, jos sitä harjoitetaan vain, kun se palvelee parhaiten omia etuja?

Yhteistyötä tulee tehdä avoimesti.

Xamkin hallitus ja omistajakaupungit ovat paljon vartijoita. Xamk on valittu Suomen parhaimmaksi ammattikorkeakouluksi. Opiskelupaikkaa valittaessa myös kaupungin elinvoimaisuus ratkaisee.

Yhteistyötä tulee tehdä avoimesti. Ei suljeta ovia. Avataan ne mieluummin maailmalle, ja maailma on meidän!

Sanna Saikkonen, Kotka

Opiskelija, varavaltuutettu (kesk.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka