Lukijalta | Aluevaltuustoon pääsee alle tuhannella henkilökohtaisella äänellä

Kymen Sanomat otsikoi sunnuntaina 21.11. aluevaaleista kertovan artikkelinsa ”Läpimeno vaatinee yli tuhat ääntä”. Otsikko ei kerro koko totuutta

Artikkelissa on vertailtu tätä lukemaa joidenkin kuntien äänestäjämäärään edellisissä kuntavaaleissa. Lukijalle saattaa hyvinkin jäädä vaikutelma, että alle tuhannen henkilökohtaisen äänen saaliilla paikkaa tulevassa aluevaltuustossa ei irtoa. Näinhän asia ei todellisuudessa ole.

Kaikissa vaaleissa käytössä olevassa D’Hontin suhteellisessa vaalitavassa ehdokkaiden keskinäiseen järjestykseen vaikuttavat niin henkilökohtainen äänimäärä kuin puolueen (tai muun valitsijayhdistyksen) kokonaisäänimäärä. Ehdokkaat asetetaan listan sisällä järjestykseen henkilökohtaisen äänimäärän perusteella. Tämän jälkeen jokaiselle ehdolla olleelle lasketaan niin sanottu vertailuluku: listan ensimmäiselle koko listan äänimäärä, toiselle puolet koko äänimäärästä, kolmannelle kolmasosa ja niin edelleen. Näin laskettujen vertailulukujen perusteella sitten asetetaan kaikki ehdokkaat järjestykseen.

Artikkelissa esitetyssä kuntavaalien tuloksen mukaisessa laskelmassa viimeisellä läpimenijällä tuo vertailuluku olisi mainittu 1090. Se, millainen henkilökohtainen äänimäärä tuohon vertailulukuun tarvitaan, riippuu koko listan äänimäärästä. Jos asiaa pohtii vaikkapa kuntavaalien tuloksen pohjalta, on pienemmissä kunnissa viimeisen läpimenijän äänimäärä ollut vajaan puolen kieppeissä vertailuluvusta, isommissa jopa alle kolmasosassa.

Kristallipalloa en omista, mutta voisin kuvitella, että tulevissa aluevaaleissakin oltaisiin lähempänä tuota suurten kuntien tilannetta. Kun vielä näissä vaaleissa ääniä on mahdollisuus saada muualtakin kuin omasta kunnasta, on jokaisesta Kymenlaakson kunnasta mahdollista saada ehdokkaita läpi. Se vaatii vain hyviltä ehdokkailta rohkeutta astua ehdolle.

Sami Porkka

toiminnanjohtaja, Keskustan Kymenlaakson piiri

(ehdolla aluevaaleissa itsekin)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka