Lukijalta | Metsät ovat tärkein hiilinielumme

Glasgow'n ilmastokokouksessa noin 190 maata sopi päästöjen vähentämisestä ja tavoitteesta rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Kokouksen tulokseen pettyneenä YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati jopa hätätilan julistamista ilmaston pelastamiseksi.

Fossiilisten polttoaineiden, kuten kivihiilen, käytön lopettaminen ei kuitenkaan yksistään riitä. Tarvitaan myös hiilinieluja, joiden avulla jo ilmassa olevia hiilidioksidipäästöjä voitaisiin sitoa, varastoida tai poistaa.

Tärkein ja merkittävin hiilinielu Suomessa ovat metsät ja niiden kyky sitoa auringon valon avulla hiilidioksidia orgaanisiksi aineiksi ja tuottaa samalla happea. Keinoja hiilinielujen suurentamiseksi ovat esimerkiksi metsäalueiden lisääminen, hakkuiden vähentäminen, metsien suojelu ja hiilensidontakorvausten maksaminen metsänomistajille.

Myös kaupunki- ja taajama-alueilla voisi lisätä puistojen ja viheralueiden määrää. Ehkäpä kehitteillä on myös uusia ja tehokkaita teknologioita hiilidioksidipäästöjen sitomiseksi tai poistamiseksi.

Tiedämme jo nyt, mitä haittaa, vahinkoa ja tuhoja ilmaston muuttuminen on tähän mennessä saanut aikaan eri puolilla maapalloa puhumattakaan siitä millainen tulevaisuus meitä odottaa ellemme ryhdy ajoissa toimenpiteisiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Aarno Tamminen, Hamina

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka