Lukijalta | Palvelut yhdelle luukulle tuttuihin käsiin

Uusilla aluevaltuustoilla on mahdollisuus rakentaa sellaisia yhden luukun palveluita, jotka eivät pompottele ihmisiä. Kymenlaakso on laaja alue, jossa on niin tiheää kaupunkiasumista kuin myös haja-asutusalueita. Silti liikkuvia yksiköitä hyödyntäen on mahdollista saada rakennetuksi toimiva palvelujärjestelmä, jos tahtoa löytyy.

Tärkeää on, että yksittäisten oireiden sijaan päästään hoitamaan kokonaista ihmistä. Kun alueet kilpailevat asukkaista, helpolla arjella on iso merkitys. Se tuo helppoutta yhtä lailla kiireiselle perheelle kuin esimerkiksi syrjään jääneelle päihderiippuvaiselle.

Perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden on oltava kaikkien niitä tarvitsevien saavutettavissa oikea-aikaisesti. Kun ongelmat eivät pääse syvenemään, on niiden hoito helpompaa. Samalla säästetään pitkä penni kuluissa. Yhteistyö kuntien ja seurakuntien kanssa on ennaltaehkäisyn toteutumisen avuksi välttämätöntä.

Panostamalla jatkossakin uusiin sosiaali-, perhe- ja terveyskeskuksiin ihmiset saavat tarvitsemansa avun yhdellä yhteydenotolla. Yhteydenottojen tulee olla helposti toimivia niin puhelimella kuin sähköisesti, jotta kaikki pääsevät matalalla kynnyksellä avun piiriin.

Tärkeää on myös huolehtia, että kuljetuspalveluja tarvitsevat saavat ne aina samasta paikasta. Kuljetuspalveluiden tuottaja on tärkeä turvallisuuden tunteen tuottaja, ja pitkä asiakassuhde auttaa palvelun parantamisessa.

Kilpailutuksessa hinta ei saa olla ainoa ratkaiseva tekijä, vaan paikallistuntemus ja asiakaspalvelun laatu tulee nostaa osaksi kriteeristöä. Toisaalta, kuljetuspalveluiden tarjoaminen ei kuitenkaan saa johtaa palveluverkon karsimiseen. Myös Kelan tarjoamien kuljetusten on toimittava moitteettomasti.

Katja Andrejev, Hamina

Aluevaaliehdokas (vihr.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka