Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hyväntekeväisyys tuo iloa kaikille – Konkreettinen ruoka- tai lahjakassi voi olla suuri apu lapsiperheessä

Yli 60 prosenttia suomalaisista lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen joulun aikaan. Kotkassa ja Haminassa paikallisia mahdollisuuksia on kiitettävää määrä. Moni lahjoittaa tutun kauppiaan tai seurakunnan kautta, kun hyväntekeväisyys on osattu tehdä ilahduttavan helpoksi. Viime vuonna kotkalaisen Marko Pullin ja Kotkan Pelastakaa Lapset ry:n keräys tuotti yksin yli 58 000 euroa. Tällainen yhdessä urakoitu työ oman yhteisön hyväksi on suuri asia erityisesti näinä aikoina, kun lukuisissa perheissä taloudellinen ahdinko on syventynyt koronan myötä.

Monessa lapsiperheessä joulu on vuoden stressaavinta aikaa. Jouluvalmistelut, lahjahankinnat ja joulutervehdykset voivat aiheuttaa huolta erityisesti, jos rahat ovat tiukassa. Joskus vastuu lankeaa tai siunaantuu näkökulmasta riippuen isovanhemmille, mutta paineet joulusta voivat silti painaa harteilla. Materiaalisen elintason vaatimukset ovat kasvaneet lapsilla ja nuorilla. Vanhemmillakin saattaa olla näyttämisen halua.

Monelle jouluna tärkeintä on yhdessäolo läheisten kanssa. Hyväosaisen onkin helppo korostaa joulun tunnelmaa ja aineettomien lahjojen arvoa. Ahtaalla olevassa perheessä konkreettiset lahjapaketit tai ruokakassi voivat olla suuri ilon aihe joulun alla. Monelle lapselle joulu on vuoden tärkein juhla, vaikka se ei olisikaan omien toiveiden täyttymys.

Suomessa hyvinvointivaltiomalli tasaa tuloeroja, mutta yhteiskunnan turvaverkot eivät aina kannattele. Hyväntekeväisyys on tervetullut ja joskus jopa korvaamaton apu. Omasta hyvinvoinnista jakaminen on monelle kunnia-asia ja velvollisuus, osa lahjoittaa solidaarisuudesta. Myös omaa aikaa voi antaa toisten avuksi. Antamisesta tulee hyvä mieli myös lahjoittajalle. Jos on itse elänyt niukkuudessa, tietää miten iso apu pienikin ele voi olla.

Hyväosaisen on helppo korostaa joulun tunnelmaa ja aineettomien lahjojen arvoa. Ahtaalla olevassa perheessä konkreettiset lahjapaketit tai ruokakassi voivat olla suuri ilon aihe joulun alla.