Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Näkemykseni puistopääkaupunki Kotkan tulevaisuudesta

Viimeisenä virassaolopäivänäni syyskuussa 2020 kirjoitin kaupungin ylimmille virka- sekä luottamushenkilöille näkemyksiäni siitä miten puistokaupunki Kotkan tulevaisuus olisi turvattavissa. Lopussa totesin uhkakuvana olevan, että mitä on vuosikymmenet rakennettu, on helposti hävitettävissä muutamassa vuodessa. Näin kävi ennen eturivin puistokaupunki Keravalle, jossa entisen kollegani eläköitymisen myötä taso nopeasti romahti huonojen henkilövalintojen ym. syiden johdosta.

Tarkoituksella en ole tämän kirjoituksen jälkeen ottanut Kotkan puistokysymyksiin kantaa, eihän asia enää minulle kuulukaan muuten kun kuntalaisena. Minulta kuitenkin edelleen, reilun vuoden jälkeen eläköitymisestäni jatkuvasti kysellään asiasta. Tämä osoittanee, että kotkalaisilla on syvä huoli puistoistaan.

Eikä vain kotkalaisilla. Muutama viikko sitten olin Vanajanlinnassa Viherympäristöliiton kutsuvierasjuhlassa ja viimeistään siellä sain kokea, että huoli on valtakunnallinen. Suomi on tarvinnut viheralan ns. lippulaivan, jonka esimerkin voimalla on moni muukin viher- ja puistohanke edennyt.

Ihmettelin itsekin edellisen kaupunginpuutarhurin pikaista irtisanomista koeajalla. Kun olen saanut pyytämättänikin luotettavaa lisäinformaatiota asiassa, niin voin todeta että kyseessä oli epäonnistunut rekrytointi. Koko negatiivinen hässäkkä olisi ollut vältettävissä parilla puhelinsoitolla.

Olen kuullut ja lehdistäkin lukenut, että saappaitani on vaikea täyttää. Tähän olen todennut, että se on jopa mahdotonta. Kaupunginpuutarhurin virka on muutettu toimeksi ja vastuualue on enää korkeintaan kolmasosa siitä mikä minulla oli.

Jos oikein olen ymmärtänyt, on tulevan kaupunginpuutarhurin työhuone kaupungintalolla ja vastuuna pelkästään suunnittelu ja osa hallintoa. Tämä ei välttämättä ole ylipääsemätön ongelma, ainakaan niin kauan kun puistotoimen kokeneet puistotyöpäällikkö työnjohtajineen vastaavat käytännön toiminnoista.

Kun tulevan kaupunginpuutarhurin vastuualue on lähinnä suunnitteluun liittyvää, tulisi paikkaan hakea todellista suunnittelun osaajaa, joka ymmärtää ainakin tyydyttävästi myös kaavoitusta. Minä olin enemmän tekemisissä kaavoittajien kun koko teknisen sektorin kanssa.

Sinänsähän puistotoimen painopiste siirtyy väkisinkin kunnossapitoon. Kunnossapidon tason varmistamisella puistokaupunki Kotka ei ole uhattuna. Parhaat kohteet on rakennettu tai peruskunnostettu. Ainoan poikkeuksen tekee Kantasatama. Vaikka siellä ei kaavallista vihreää paljoa olekaan, niin koko alue tulisi suunnitella ja rakentaa erikoispuistojemme tasolla.

Heikki Laaksonen, puutarhaneuvos, Kotka

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka