Pääkirjoitus: Haminaan molskahti matkailukohde

Haminan Linnoituksen uimahallin ulkoaltaiden ja ulkosaunan valmistuminen on saanut käyttäjiltä hyvin positiivisen vastaanoton. Nyt uimahallivierailla on mahdollisuus käyttää samassa talossa kuntosalipalveluja, erilaisia ja eri ikäiselle suunnattuja vesiliikuntaryhmiä ja jo aiemmin olleiden altaiden kirjoa. Tarjoilla on jo ollut lämmitetyn veden vesihieronta ja erityisryhmien allas, pienoismallinen kylpylä. Nyt käynti uuteen osastoon, ulkoaltaille sekä ulkosaunaan on eräänlainen kylmän terapian ja ulkosaunan yhdistelmä.

Linnoituksen uimahallin palvelut on näin ollen monimuotoiset. Koska kokonaisuus yhdistyy viereiseen hotelliin käytäväyhteydellä yli Sibeliuskadun, yhteistyössä on uusi ulottuvuus. Tämä on yhteys myös uimahallirakennuksessa oleviaan terveys- ja kuntoutusalan yrittäjien palveluihin.

Haminan kaupungin ja yrittäjän samansuuntaiset näkemykset poikivat matkailullista hedelmää kaikille. Hotellin kannalta todettiin esimerkiksi suoraan, että koronakurimus ylitettiin, kun hotellin rinnalla oli uimahalli palveluineen. Tämä veti kotimaisia matkailijoita.

Haminan kaupunki satsasi uimahallin ulko-osastoon, hotelli puolestaan 500 000 euroa huoneidensa korjaamiseen. Näin palvelun monipuolisuus parani. Kysynnän kasvu on myös hyvin todennäköinen, ja hotelliyrittäjä onkin valmis laajennusrakentamiseen varsinkin kun itäraja aukeaa ja matkailijavirrat palaavat.

Onnistunut matkailukonsepti ei välttämättä tarvitse isoa kokoluokkaa tai erikoisuutta. Saunomisen, meren tai järvien yhdistelmä on aina toimiva, kuten Helsinkiin Katajanokalla Allas Sea Pool -merikylpylä tai toisenlaidan esimerkkinä Tampereen yli satavuotias Rajaportin sauna. Tampere onkin tästä ideasta alkaen julistautunut Suomen saunapääkaupungiksi ja näin perin arkisesta osasta Suomea on tullut kansainvälinen matkailuvaltti. Miksei tällaista tyyliä Etelä-Kymenlaaksoonkin?