Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Sote-kolikolla on kaksi puolta!

Kymsoten ja kuuden jäsenkunnan nokittelu talouden hoidossa on päivittäinen puheenaihe. Mielipiteitä ja asiantuntijoita on yhtä paljon kuin keskusteluun osallistuvia tulevan hyvinvointialueen asukkaita. Jäsenkunnat omistajina eivät halua ottaa Kymsoten tulevia miljoonien alijäämiä omaan piikkiin, vaan palloa heitetään takaisin Kymsotelle. Jäsenkunnat vaativat tehostettua taloudenhoitoa.

Eli selkokielellä Kymsoten toivotaan tuottavan sote-palvelut vähemmillä euroilla. Haastavaksi asian tekee se, että 155 000 asukkaan tulevan hyvinvointialueen asukkaat haluavat parempia, laajempia ja nopeampia palveluja. Valitettavasti tämä yhtälö on mahdoton toteuttaa.

On kohtuutonta väittää, että Kymsote ei olisi pyrkinyt tehostamaan kulurakennettaan. Kuntayhtymän aloittaessa toimintansa kolme vuotta sitten ensimmäisenä toimenpidelistalla oli laajat yt-neuvottelut henkilöstön kanssa. Tuosta kolmesta vuodesta puolitoista vuotta on mennyt taistelussa koronaa vastaan. Koronan takia hoitovelka on kasvanut todella paljon.

Fakta on, että rahaa tarvitaan joka tapauksessa paljon jatkossakin ja helpotusta ei ole tulossa hyvinvointialueen rahoituksen muodossa. Hyvinvointialueemme uusi valtuusto tulee painimaan pääasiassa seuraavat vuodet vähenevien eurojen kanssa, mistä seurauksena on vääjäämättä rajuja sote-palvelujen keskittämistä niin etelässä kuin pohjoisessakin.

Hyvinvointialueen kaksinapaisuus (Kotka/Kouvola) tulee näkymään tulevina vuosina päätöksenteossa. Julkinen riitely medioiden välityksellä on niin sanotusti oman oksan sahaamista. Välillä tuntuu, että riitely on ainoa asia joka näkyy ja kuuluu, kaikki hyvä peittyy sen alle. Vaalien jälkeen uudet päättäjät pitää saada perehdytettyä ja heidän pitää sisäistää Kymsoten kokonaisvaltainen toiminta. Sitoutuneisuus pitää olla korkealla tasolla myös uusilla päättäjillä.

Toteaisin myös, että Kymsoten tytäryhtiö Carea-kiinteistöltä odotettiin yhtiöittämisen jälkeen ripeää kiinteistömassan hyödyntämistä ohjailemalla toimintoja omiin tiloihin. Valitettavasti näyttää siltä, että yhtiön hallituksen strategia on vuokrata Kymsotelle taajamiemme ydinkeskustoista vapaita kalliita ja jopa uusia valmistuvia liikehuoneistoja. Toki Kouvolan ja Kotkan ydinkeskustojen kehittymiselle tämä strategia on suotavaa. Haluamme tai emme halua, niin kaikki palvelut tulevat keskittymään isoimpien taajamien keskusta alueille jatkossa joka tapauksessa.

Jäämme odottamaan suurella mielenkiinnolla jäsenkuntien erityisselvitystä Kymsoten toiminnasta.

Jukka Silén (kok.), Kymsoten valtuuston jäsen, Kymsoten tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Kouvola

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka