Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kuntavero ei ole ensisijainen perustelu asuinpaikan valinnassa

Kuntavero on se, jota tavallinen kansalainen maksaa välittömistä veroista eniten. Vielä kevään kuntavaalikoneeseen vastatessani olin ehdottoman kielteinen Kotkan veroäyrin nostolle. Vanhusten, lasten, sairaiden ja vähäosaisten hoitoa uhkaavat leikkaukset ovat herätelleet ja jalostaneet ajatteluani.

Kotkan veroprosentti on keskikastia eli 21,5. Halsuassa se on Suomen suurin: 23 prosenttia. Helsingin vero on 18 prosenttia, ja silti maan sisäinen muuttoliike on ensimmäistä kertaa suuntautunut pois pääkaupungista.

Olisiko asumiskustannuksillakin painoarvoa? Helsingissä koti maksaa keskimäärin 5 709 euroa neliöltä, mutta Kotkassa 1 303 euroa. Huokeimmillaan täältä saa asunnon jopa 600 euron neliöhintaan.

Vuokrissa suhde ei ole noin dramaattinen, vaikka onkin 19,66 euroa / 11,27 euroa neliöltä Kotkan hyväksi.

Kotkasta saa rantatalon Helsingin kaksion hinnalla. Se on vetovoimatekijä, ja tuskin 0,25–0,5 prosenttiyksikön kuntaveron nousu sitä haihduttaa edes Supercellin miljardööreiltä. Terveydenhoidon alasajo, vanhusten ja lasten huononeva hoito sekä ikävä ilmapiiri sen sijaan sitä vetovoimaa vähentävät. Noita asioita, eikä niinkään veroprosenttia, Kotkasta muualle muuttaneet seuraavat, kun harkitsevat mahdollista muuttoa synnyinseudulleen.

Raija Keveri, Kotka (sd.)