Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Pienet kunnat tiukoilla aluevaaleissa – Äänestäjän osana on luottaa aluevaltuustoon pääsevien ajavan koko maakunnan etua

Tiina Lehtonen

Ensi tammikuun aluevaaleissa asetelma Kymenlaakson kuntien välillä näyttää rajulta. 59 valtuutetun aluevaltuustoon pääsee varmasti ehdokkaita Kotkasta ja Kouvolasta, mutta muissa kunnissa ehdokkaiden läpimeno on huomattavasti vaikeampaa.

Jos aluevaaleissa äänestettäisiin täysin samalla tavalla kuin kuntavaaleissa eikä vaaliliittoja olisi, pienistä kunnista eli Pyhtäältä, Miehikkälästä tai Virolahdelta olisi erittäin vaikeata päästä läpi. Kun kesäkuun vaalituloksen mukaan lasketaan vertailuvut kymenlaaksolaisille läpimenijöille, täytyy viimeisen aluevaltuustoon valittavan kerätä yli tuhat ääntä. Se on huikea määrä vaikkapa Miehikkälässä, jossa kuntavaaleissa äänesti alle tuhat henkilöä.

Aluevaaleissa suurin ero kuntavaaleihin on äänestysalue, joka on koko maakunta. Pienen kunnan ehdokas voi ponnistaa aluevaltuustoon, jos onnistuu saamaan ääniä yli kuntarajojen. Sopiva vaaliliitto antaa vetoapua myös.

Mutta mikä saisi esimerkiksi kotkalaisen äänestämään virolahtelaista? Kyseessä voi olla henkilönä tuttu ehdokas, omassa kunnassa ei ole sopivaa ehdokasta halutusta puolueesta tai Virolahti voi olla kotkalaisen mökkikunta. Äänestäjä voi ajatella Kotkassa säilyvän riittävät palvelut joka tapauksessa, mutta Virolahden asema on heikompi ja vapaa-ajan asukas käyttää mökkeillessään mökkikuntansa terveyspalveluita.

Puolueista on kerrottu, että ehdokkaiden löytäminen aluevaaleihin on ollut vielä vaikeampaa kuin kuntavaaleihin. Osa pikkukuntien ehdokkaista sanoo suoraan kokevansa velvollisuudekseen lähteä ehdolle.

Varsinkin pienissä kunnissa äänestäjien täytyy luottaa siihen, että sote-asioista päättäjiksi valitaan henkilöitä, jotka ajattelevat aidosti koko maakunnan etua. Se on uuden hyvinvointialueen ideana.

Jokainen ehdokkuus on demokratian kannalta tärkeätä, mutta pienten kuntien ehdokkaiden turhautuneisuuden voi ymmärtää. Rahan ja vaivan laittaminen kampanjointiin naapurikunnan torilla saattaa tuntua turhalta, kun äänestysprosentin pelätään jäävän jopa kuntavaaleja alhaisemmaksi.

Kommentoi