Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Yrityksissä rohkeus on tarpeen – Työntekijöitä on houkuteltava Kymenlaaksoon ulkomailta asti ja pidettävä omista osaajista kiinni

Nyt on korkea aika investoida tutkimukseen, kehitykseen ja ennen kaikkea osaamiseen. Ennakkoluulottomat liikeideat ja osaavat ihmiset ratkaisevat kasvun. Tähän voisi kiteyttää Kymenlaakson kauppakamarin Suunta-seminaarin tärkeimmän viestin.

Kymenlaakso kaipaisi myös kipeästi työperäistä maahanmuuttoa, mutta asiasta ei juuri uskalleta puhua. Maahanmuutosta on tullut poliittinen ja turhan kuumentunut aihe, vaikka osaavan työvoiman saanti alkaa olla merkittävä kasvun este kymenlaaksolaisille yrityksille. Osaajia ei ole helppo houkutella Kymenlaaksoon euroalueelta, eikä edes muualta Suomesta. Mahdollista ja välttämätöntä se on silti, sillä omasta takaa osaajia ei löydy riittävästi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju kritisoi Suunta-seminaarissa suomalaista byrokratiaa. Hänen mukaansa Suomeen pitäisi voida tulla helposti ja asettua taloksi mukavasti, kun osaajille ja tekijöille on tarvetta. Käytännössä lupaprosessit ovat liian hitaita ja kankeita. Oman lisänsä tuo Suomen kylmä ilmasto, kalseahko ilmapiiri ja tuntuva verotus.

Työvoimapula ei koske ainoastaan yrityksiä. Päteviä hakijoita on entistä vaikeampi löytää myös kuntien avoimiin työpaikkoihin, eivätkä hyvän työantajan maine ja kunnan vetovoimatekijät yksin riitä ratkaisemaan osaajapulaa.

Uusien osaajien tuominen ulkomailta Suomeen, eläkeläisten houkuttelu osa-aikaiseen työhön ja ennen kaikkea hyvinvoinnista huolehtiminen ovat tärkeitä keinoja ratkaista työvoimapulaa. Ilman hyvinvointia ei synny tulosta, eikä ilman tulosta tule kasvua ja vientiä. Suomen vienti ei ole elpynyt kehittyneiden maiden tahdissa.

Uudistumisen on oltava jatkuvaa, eikä nykyiseen hyvinvointiin voi tuudittautua. Tarvitaan luovuutta, rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta – tässä yritykset voivat olla avainasemassa.

Maahanmuutosta on tullut turhan kuumentunut aihe, vaikka osaavan työvoimaan saanti alkaa olla merkittävä kasvun este kymenlaaksolaisille yrityksille.