Lukijalta | Raskaalla työllä rakennettu hyvinvointi on hukattu

Muistoissamme ovat vielä he, jotka rakensivat Suomesta hyvinvointiyhteiskunnan. Kiitos heille siitä pyyteettömästä suuresta työstä, jonka he tekivät silloisen hyvinvointimme hyväksi. On vain surullista tänä päivänä nähdä rakentajasukupolven vielä elossa olevia vanhoja ihmisiä värjöttelemässä leipäjonoissa saadakseen edes jotakin suuhunpantavaa.

On todella käsittämätöntä väittää Suomen olevan maailman onnellisin valtio, kun kasvavissa leipäjonoissa on eri-ikäisiä ihmisiä, myös työssäkäyviä ja perheellisiä. Mihin on kadonnut se hyvinvointi, joka pitkäaikaisella ja raskaalla työllä saatiin aikaan?

Ovatko pelurit pelanneet kaiken ja hävinneet peleissään? Eivät ole. He ovat kahmineet potissa olleet panokset itselleen. Eivätkä maksa niistä koroista eivätkä pääomien tuotoista veroja juuri ollenkaan.

On syntynyt kestävyysverovaje. Veronalaisten varojen siirto pääomamarkkinoille on aiheuttanut kestävän köyhyyden ja toivottomuuden tilan. Yhteiskunta on jakautunut. Luokkaerot ovat tulleet jäädäkseen. Kahtiajako on helposti nähtävissä monissa käytännöissä ja päätöksissä sekä sosioekonomisena eriarvoisuutena. Se näkyy etenkin räjähdysmäisenä köyhyyden lisääntymisenä.

Eriarvoisuus lisääntyy kuin kanifarmissa. Juhlapuheissa kuulee, kuinka huolehditaan hyvin vanhuksista ja heikommassa asemassa olevista. Käytännössä kuitenkaan asiat eivät ole oikeasti niin mustavalkoisia. Jos poliitikkojen puheet olisivatkin totta, ei meillä olisi näin valtavasti leipäjonoja eikä absoluuttisessa köyhyydessä eläviä ihmisiä.

Kohta on jälleen vaalit. Maakuntavaalit, joissa pitäisi äänestää ehdokkaita maakuntien hallintoihin parantamaan ihmisten terveydenhoitoa ja sosiaaliasioita kansalaisista yhä kauempana oleville foorumeille. Lähidemokratia vähenee ja byrokratia tulee lisääntymään. Viranhaltijat eivät enää tunne asiakkaitaan eivätkä heidän olosuhteitaan. Miksi tällaiseen pitäisi antaa vielä valtakirja äänestämällä jotakin tuntematonta henkilöä?

Poliitikot paasaavat vaahtopallot suupielessä lääkäriin pääsystä, mutta oikeista sosiaalisista ongelmista eivät ollenkaan. Ongelmat ovat paljon laajempia kuin lääkäriin pääsyn hitaus. Sosioekonominen eriarvoisuusongelma on tämän päivän suurin ongelma, jonka poliitikot aina haluavat ohittaa ja unohtaa. Asia pitää ratkaista heti nopeutetulla aikataululla, koska Suomellekin ihmisoikeudet ovat velvollisuuksia.

Alpo Jäppinen

Kotka

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka